Στον... κόσμο της η Γερμανία - Επέβαλε εσωτερικό πλαφόν σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Στον... κόσμο της η Γερμανία - Επέβαλε εσωτερικό πλαφόν σε φυσικό αέριο και ρεύμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:59 Δημιουργία 15/12/22, 22:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την ώρα που στις Βρυξέλλες παλεύουν για έναν συμβιβασμό ως προς τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε δικές της ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα από τις αρχές του 2023 μέχρι και την άνοιξη του 2024.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρίσιμο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών στη Γερμανία, στο πλαίσιο του ογκωδέστατου πακέτου των 200 δισ. ευρώ. Απώτερος στόχος η στήριξη καταναλωτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας, που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς για την ενέργεια με το νέο έτος.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2023, για ιδιώτες καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023, η ανώτατη τιμή φυσικού αερίου καθορίζεται στα 12 σεντ ανά κιλοβατώρα για το 80% της χρήσης βάσει της περσινής κατανάλωσης. Η δε, τιμή της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέρχεται στα 40 σεντ, πάλι σε σχέση με το 80% της περσινής κατανάλωσης.

Για τις περίπου 25.000 επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας οι τιμές κιλοβατώρας καθορίζονται στα 7 σεντ για το φυσικό αέριο και στα 13 για το ηλεκτρικό. Οι τιμές αυτές αναμένεται να ισχύσουν και για περίπου 1.900 γερμανικά νοσοκομεία.

Τα μέτρα αυτά, αποτελούν τμήμα της ασπίδας προστασίας των 200 δισ ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το γερμανικό Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (Wirtschaftsstabilisierungsfonds WSF), που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και εν μέρει από την φορολόγηση στα υπερκέρδη των προσοδοφόρων ενεργειακών εταιρειών από τον τομέα των ΑΠΕ, της πυρηνικής ενέργειας ή του λιγνίτη.

Η ιστοσελίδα taggesschau.de με αφορμή την ψήφιση των νέων μέτρων ελάφρυνσης εφιστά την προσοχή παράλληλα και στο ζήτημα των κτιρίων με κακές ή παλαιές μονώσεις, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ενεργοβόρα και άρα όχι ιδιαίτερα επωφελούμενα από το φρένο στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Πρωτοβουλίας Climate Neutral Germany, το κόστος θέρμανσης σε σπίτια με κακή μόνωση ενδέχεται να είναι επταπλάσιο από ό,τι σε σπίτια με καλές μονώσεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται περίπου τρία εκατομμύρια κατοικίες στη Γερμανία, οι οποίες ανήκουν στην τελευταία ενεργειακή κλάση και άρα δεν ευνοούνται στην πραγματικότητα από τα νέα μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε