Μεγαλώνει η ουρά των τάνκερ, δυτικές πιέσεις στην Τουρκία να ανοίξει τα στενά

Μεγαλώνει η ουρά των τάνκερ, δυτικές πιέσεις στην Τουρκία να ανοίξει τα στενά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:09 Δημιουργία 08/12/22, 13:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας βρίσκονται οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ουρά των τάνκερ, που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα, έξω από τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια.

Ο αριθμός των πλοίων που μένουν καθηλωμένα στον Βόσπορο, επειδή η Τουρκία ζητά πιστοποιητικά ασφάλισής τους, αυξήθηκε κατά έξι και έφθασε τα 16, ενώ στα Δαρδανέλια είναι εγκλωβισμένα άλλα εννιά τάνκερ.

Αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις γίνονται μετά την επιβολή στις 5 Δεκεμβρίου του πλαφόν των 60 δολαρίων στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τη G7 και την ΕΕ.

Οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία απαγόρευσαν την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως αυτή της ασφάλισης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό, εκτός αν αυτό έχει αγορασθεί σε τιμή χαμηλότερη ή ίση με το πλαφόν.

Ωστόσο, η Τουρκία εφαρμόζει από την αρχή του Δεκεμβρίου μία δική της διαδικασία, απαιτώντας από τα πλοία να αποδείξουν ότι είναι ασφαλισμένα κατά τον πλου τους μέσω του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ουρές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγιέμο, είπε στον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ότι το πλαφόν ισχύει μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο και δεν απαιτεί πρόσθετους ελέγχους στα πλοία που διασχίζουν τα τουρκικά ύδατα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα περισσότερα από τα αγκυροβολημένα πλοία μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν και όχι τη Ρωσία.

Ο ναυτιλιακός οργανισμός Tribeca έκανε λόγο για πέντε ακόμη μεγάλα τάνκερ, μήκους άνω των 200 μέτρων, που περιμένουν βόρεια των στενών του Βοσπόρου για να βγουν στη Μεσόγειο, τα οποία προστίθενται στα 11 που είχε αναφέρει προηγουμένως, ενώ κανένα από αυτά δεν έχει προγραμματισθεί να περάσει.

Πιο νότια, στα στενά των Δαρδανελίων, εννιά τάνκερ περιμένουν το πράσινο φως για να συνεχίσουν τον πλου τους, έναντι 12 χθες, καθώς τρία τάνκερ είχε προγραμματισθεί να διέλθουν από τα στενά σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε