O MBS απλώνει σανίδα σωτηρίας για την Credit Suisse

O MBS απλώνει σανίδα σωτηρίας για την Credit Suisse

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:13 Δημιουργία 05/12/22, 16:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ράλι καταγράφει η τιμή της μετοχής της Credit Suisse, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν –γνωστός και ως MΒS– ετοιμάζεται να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια στην εμβληματική τράπεζα.

Tα κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», θα κατευθυνθούν στον επενδυτικό βραχίονα, ο οποίος αναμένεται να «ανεξαρτητοποιηθεί», στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και διάσωσης της ελβετικής τράπεζας.

Πέραν του Σαουδάραβα πρίγκηπα, χρήματα αναμένεται να τοποθετήσουν κι άλλοι επενδυτές, όπως ο πρώην επικεφαλής της Barclays, Μπομπ Ντιάμοντ, ο οποίος πλέον ηγείται του fund Atlas Merchant Capital.

Ας σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, το 37% της οποίας ανήκει στο κρατικό ταμείο πλούτου της αραβικής χώρας, είναι ήδη βασικός επενδυτής της Credit Suisse, συμμετέχοντας στην εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί γνωστό αν τα 500 εκατ. ευρώ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα προέρχονται από την προσωπική του περιουσία ή από επενδυτικά ταμεία της χώρας του.

Η μετοχή της τράπεζας, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνει ώθηση από τα παραπάνω και κινείται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, κερδίζοντας τουλάχιστον 7%. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους εξακολουθεί να χάνει 62%. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, κατάφερε να ανακόψει ένα σερί 13 συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων, το οποίο είχε οδηγήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στοίχημα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Το σχέδιο «σωτηρίας» προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων (μονάδα τιτλοποίησης κ.ά.).

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.

Δεν είναι τυχαίο ότι το διάστημα 1η Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, οι πελάτες της Credit Suisse «σήκωσαν» και απέσυραν κεφάλαια, συνολικής αξίας 84 δισ. φράγκα. Τα εν λόγω χρήματα αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση assets της τράπεζας, αλλά και το 10% των assets του τμήματος διαχείρισης πλούτου.

Σύμφωνα με τον Ούλριχ Κέρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.

Αν σου άρεσε κάνε