Λευκός καπνός για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Λευκός καπνός για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:52 Δημιουργία 01/12/22, 18:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν προσωρινά σήμερα στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Η ανώτατη τιμή θα στηρίζεται σε έναν μηχανισμό προσαρμογής, που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε ένα διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν η Πολωνία αποδεχθεί την πρόταση, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, όπως δήλωσε ο διπλωμάτης που υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίζουμε πως το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό αργό, με στόχο να περιοριστούν τα υπέρογκα έσοδα που διασφαλίζει το Κρεμλίνο, ήταν πρωτοβουλία του G7 με τους Αμερικανούς ωστόσο να αφήνουν στην Ευρώπη την απόφαση για το ύψος του κρίνοντας πως το όλο θέμα επηρεάζει κυρίως τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες.

Ενεργοποίηση μαζί με το εμπάργκο

Βάσει της συμφωνίας του G7, το πλαφόν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στα τεχνικά κλιμάκια συζητήθηκε και η πιθανότητα μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου χάριτος, αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη.

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις στους μόνιμους αντιπροσώπους είχαν «σκαλώσει» εδώ και ημέρες στο ζήτημα του πλαφόν. Μια ομάδα ανατολικών κρατών, όπως η Πολωνία και η Εσθονία, επέμεναν σε μια πολύ χαμηλή τιμή, ίσως και στα 20 δολάρια το βαρέλι, για να εξανεμιστεί το περιθώριο κέρδους της Ρωσίας, ενώ έτερες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα έκριναν πιο λογική και βιώσιμη μια τιμή που δεν θα έπεφτε κάτω από τα 60 δολάρια. Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν ήταν στα 65 με 70 δολάρια.

Στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι. Οπότε το πλαφόν θα έπρεπε να είναι σε επίπεδα που δεν θα απέτρεπε τις ρωσικές πετρελαϊκές να συνεχίζουν να παράγουν, δημιουργώντας έτσι προβλήματα επάρκειας στις διεθνείς αγορές, αλλά που συνάμα θα περιόριζε τα υπερκέρδη τους.

Η Μόσχα όλο αυτό το διάστημα έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όλες τις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα συμφέρει και την ίδια και τα οικονομικά της, ειδικά αν το πλαφόν δεν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως ήταν και το βασικό επιχείρημα για τη διαμόρφωση μιας τιμής γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Αν σου άρεσε κάνε