Ο ιδρυτής του FTX έσπασε τη σιωπή του: «Δεν διέπραξα απάτη, έκανα σοβαρά λάθη»

Ο ιδρυτής του FTX έσπασε τη σιωπή του: «Δεν διέπραξα απάτη, έκανα σοβαρά λάθη»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:44 Δημιουργία 01/12/22, 12:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πέπλος μυστηρίου καλύπτει τα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά από το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, αφού ο ιδρυτής του, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, αρνήθηκε ότι προσπάθησε να διαπράξει απάτη, αν και παραδέχτηκε σοβαρά διαχειριστικά λάθη.

Στην πρώτη του σημαντική δημόσια εμφάνισή του μετά την κατάρρευση του FTX στις 11 Νοεμβρίου και της θυγατρικής Alameda Research, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ είπε ότι δεν τα πήγε καλά στο τιμόνι του ανταλλακτηρίου και θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση κινδύνου, την προστασία των πελατών και τις σχέσεις μεταξύ FTX και Alameda.

«Έκανα πολλά λάθη», είπε ο 30χρονος την Τετάρτη μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής DealBook των New York Times. «Υπάρχουν πράγματα που θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να κάνω ξανά. Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη σε κανέναν».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με το πώς το FTX με έδρα τις Μπαχάμες κατέληξε με τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό του και εάν ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ διαχειρίστηκε εσφαλμένα κεφάλαια πελατών. Οι αναφορές ότι ο FTX δάνεισε χρήματα πελατών στην Alameda για ριψοκίνδυνες συναλλαγές έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες.

Σε συνέντευξη στον αρθρογράφο των New York Times, Andrew Ross Sorkin, ο οποίος είπε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ την παραχωρούσε από τις Μπαχάμες, ο έκπτωτος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων δεν έδωσε μια ευθεία απάντηση σχετικά με το εάν κατά καιρούς είχε πει ψέματα.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είπε ότι η FTX και η Alameda συνδέονταν «ουσιαστικά περισσότερο» από ό,τι προβλεπόταν και ότι απέτυχε να δώσει προσοχή στα «πολύ μεγάλα ανοίγματα» της Alameda. Είπε ότι δεν διοικούσε την Alameda και πρόσθεσε ότι «ήταν αγχωμένος για μια σύγκρουση συμφερόντων».

Ο ίδιος ανέφερε στη σύνοδο κορυφής ότι δεν διοικούσε την Alameda και πρόσθεσε πως κανένα άτομο δεν ήταν υπεύθυνο για τον κίνδυνο θέσης του FTX, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την έλλειψη εποπτείας.

Εκτός ελέγχου

Ο εμπειρογνώμονας αναδιάρθρωσης που ανέλαβε το FTX, John J. Ray III, περιέγραψε το ανταλλακτήριο ως μια κακοδιαχειριζόμενη εταιρεία, σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου, που στερείται βασικών λογιστικών πρακτικών, χαρακτηρίζοντάς την ως τη χειρότερη περίπτωση που έχει αντιμετωπίσει.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ είναι αντιμέτωπος με μια σειρά αγωγών και ρυθμιστικών ερευνών για υποτιθέμενες αδικοπραγίες. Ορισμένοι παρατηρητές εικάζουν ότι τα δημόσια σχόλιά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του σε δικαστικές αγωγές.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε