Οι καύσωνες του καλοκαιριού «σκότωσαν» πάνω από 20.000 ανθρώπους στην Ευρώπη

Οι καύσωνες του καλοκαιριού «σκότωσαν» πάνω από 20.000 ανθρώπους στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:48 Δημιουργία 24/11/22, 21:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι καύσωνες του καλοκαιριού σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία έχουν οδηγήσει σε πάνω από 20.000 υπερβάλλοντες θανάτους φέτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δημιουργήθηκε από την World Weather Attribution.

To φετινό καλοκαίρι μεγάλο μέρος της Ευρώπης βίωσε θερμοκρασίες που πλησίασαν ή και ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα δηλαδή που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο ιστορικός καύσωνας του 2003 συνδέεται με πάνω από 70.000 υπερβάλλοντες θανάτους σε όλη την Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία. Έκτοτε αρκετές χώρες ξεκίνησαν να δρομολογούν επιπλέον μέτρα και συστήματα προειδοποίησης για την προστασία των πληθυσμών.

Τα μέτρα αυτά βοήθησαν στο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που επέφεραν οι φετινοί καύσωνες, αν και πάλι ο αριθμός των θανάτων ήταν «μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά η Κλόε Μπριμπικόμπε του αυστριακού Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν φέτος τους περισσότερους υπερβάλλοντες θανάτους ήταν η Γαλλία (σχεδόν διπλάσιους από την αμέσως επόμενη χώρα), η Βρετανία και η Ισπανία.

Οι καύσωνες σκοτώνουν προκαλώντας καρδιακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, ζημιά στον εγκέφαλο, τα νεφρά, αλλά και άλλα όργανα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε έκθεση του, νωρίτερα αυτό το μήνα, προειδοποίησε πως η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα από την κλιματική αλλαγή, καθώς έχει γίνει πάνω από δύο φορές πιο ζεστή από τον υπόλοιπο πλανήτη, μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το δε, φετινό καλοκαίρι ήταν ιστορικά το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε