Επιβεβαίωση Στόλτενμπεργκ για τον ουκρανικό πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία

Επιβεβαίωση Στόλτενμπεργκ για τον ουκρανικό πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:02 Δημιουργία 16/11/22, 14:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία πιθανότατα προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ωστόσο την τελική ευθύνη φέρει η Ρωσία που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο.

«Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο που προκάλεσε την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», τόνισε.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο κ Στόλτενμπεργκ.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας .

Το συμβάν αποδεικνύει τους κινδύνους του πολέμου στη Ουκρανία, αλλά δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση που έχει κάνει η Συμμαχία για τον κίνδυνο απέναντι στα μέλη της, είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά των νατοϊκών συμμάχων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα για την προμήθεια αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία. Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει εντός της ημέρας με κύριο θέμα συζήτησης την αντιαεροπορική άμυνα.

Αν σου άρεσε κάνε