ΙΕΑ: «Τρύπα» 30 δισ. κυβικών φυσικού αερίου απειλεί την Ευρώπη το 2023

ΙΕΑ: «Τρύπα» 30 δισ. κυβικών φυσικού αερίου απειλεί την Ευρώπη το 2023

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:54 Δημιουργία 03/11/22, 21:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αντιμέτωπη με ελλείψεις στο φυσικό αέριο θα βρεθεί η Ευρώπη το 2023, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτιμά ότι η Γηραιά Ήπειρος θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να «γεμίσει» έστω και το 50% των αποθηκευτικών της χώρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέο report του διεθνούς φορέα, το κενό προμήθειας του επόμενου έτους αναμένεται να φθάσει στα 30 δισ. κυβικά μέτρα, εφόσον οι ρωσικές ροές παραμείνουν μειωμένες και η ζήτηση από την Κίνα ανακάμψει (κάτι που θα στρέψει προς την Ασία αρκετά φορτία LNG).

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ΙΕΑ απευθύνει έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άμεση περικοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ένα μέτρο, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό αξιόπιστο τρόπο άμβλυνσης της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.

Οι παραπάνω ανησυχίες αντανακλούν την πεποίθηση ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον τωρινό, ο οποίος εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς οι εισαγωγές – ρεκόρ του LNG (υγροποιημένο αέριο), η χαμηλότερη ζήτηση και ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός έχουν διατηρήσει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα (άνω του 90%), μειώνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών ελλείψεων.

Ωστόσο, όλα αυτά που βοηθούν την Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, δεν αποτελούν εγγύηση και για το 2023, όταν οι ρωσικές παραδόσεις εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη λιγότερες και ο ανταγωνισμός με την Κίνα -για το διαθέσιμο LNG- ακόμη εντονότερος.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση για να αποφύγει τον κίνδυνο ελλείψεων φυσικού αερίου το επόμενο έτος» ξεκαθαρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος προβλέπει ότι οι ρωσικές παραδόσεις είναι πιθανό να μειωθούν στο ήμισυ των φετινών (60 δισ. κυβικά μέτρα) ή και να σταματήσουν τελείως.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για LNG από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, θα μπορούσε να ανακάμψει στα επίπεδα του 2021, ενόσω η οικονομία σταδιακά εξέρχεται από τον εφιάλτη των lockdowns. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι οι αφίξεις στην Ευρώπη θα μειωθούν, κλιμακώνοντας τις ενεργειακές πιέσεις.

Αν σου άρεσε κάνε