Διπλό παιχνίδι της Τουρκίας κατά της Ελλάδος - Οι πολεμικές ιαχές και ο... διαλλακτικός

Διπλό παιχνίδι της Τουρκίας κατά της Ελλάδος - Οι πολεμικές ιαχές και ο... διαλλακτικός

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:18 Δημιουργία 03/11/22, 12:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε διπλό παιχνίδι με την Ελλάδα φαίνεται πως αρέσκεται η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα με τους υψηλότερους πολιτειακούς παράγοντες της γείτονος από τη μια να απειλούν ευθέως τη χώρα μας και από την άλλη να δηλώνουν «έτοιμοι για διάλογο».

Η ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας βρέθηκε για μια ακόμη φορά εκτός ορίων γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα όσα είπε χθες, Τετάρτη (02/11) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας την Ελλάδα με πλήγματα και ιδιαίτερα με το πυραυλικό σύστημα Tayfun.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, εξαπέλυσε και νέα σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας, καλώντας τη να «συμμαζέψει τα μυαλά της».

Συγκεκριμένα, ο «Σουλτάνος» ανέφερε τα εξής:

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις. Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση (βολής)».

Ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στις «καλές ειδήσεις» που, όπως είπε, αφορούν τα βαλλιστικά όπλα Cenk και Traveler, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα «νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, που θα βγει από το υπόστεγο το 2023» αλλά και στη νέα φρεγάτα που θα ενισχύσει την τουρκική άμυνα.

Επαναφορά του Casus Belli

Στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας ήρθαν να προστεθούν και οι απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων».

Όπως υποστήριξε, «μια επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα έξι μίλια θα αποτελεί «απειλή για την Τουρκία». Επανήλθε δε στα περί στρατιωτικοποίησης 16 εκ των 23 νησιών του Αιγαίου, αμφισβητώντας, την κυριαρχία των νησιών και των βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη.

Ο... μειλίχιος Ακάρ

Παρ' όλα αυτά ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα, έπειτα από το «μπαράζ» προκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι «καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις».

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα» δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας δήλωσε πως «εργαζόμαστε για μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Αν σου άρεσε κάνε