Nord Stream: Τα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας που δείχνουν ανθρώπινο παράγοντα στη ζημιά

Nord Stream: Τα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας που δείχνουν ανθρώπινο παράγοντα στη ζημιά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:53 Δημιουργία 02/11/22, 17:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανθρώπινη επέμβαση πίσω από τις ζημιές στον αγωγό Nord Stream 1 εντόπισε η Nord Stream AG, όπως άφησε να εννοηθεί η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού με έδρα την Ελβετία, αν και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα πρέπει να αναλυθούν από ειδικούς.

Η εταιρεία, αφού ολοκλήρωσε την προκαταρκτική συλλογή στοιχείων από τον τόπο της ζημιάς στη γραμμή 1 του αγωγού, ήτοι τη ζημιά στην ΑΟΖ της Σουηδίας, υποστήριξε πως εντόπισε «τεχνογενείς (ήτοι προκαλούμενους) κρατήρες σε βάθος 3 έως 5 μέτρων, στο βυθό της θάλασσας. Οι κρατήρες έχουν απόσταση περίπου 248 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

«Το τμήμα του αγωγού ανάμεσα στους κρατήρες έχει καταστραφεί και η ακτίνα των θραυσμάτων του αγωγού απλώνεται σε έκταση τουλάχιστον 250 μέτρων» αναφέρει η εταιρεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Οι καταγγελίες για σαμποτάζ

Θυμίζουμε πως τόσο ο Nord Stream 1 όσο και ο Nord Stream 2, που διασχίζουν το βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, ξεκινώντας από τη Ρωσία με κατεύθυνση τη Γερμανία, υπέστησαν «ύποπτες» διαρροές από ζημιές το Σεπτέμβριο, τις οποίες οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το ΝΑΤΟ έσπευσαν να αποκαλέσουν σαμποτάζ «δείχνοντας» τη Ρωσία.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνήθηκε τις καταγγελίες αυτές ρίχνοντας την ευθύνη για την επίθεση στους αγωγούς στη Βρετανία και ειδικότερα στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Το Λονδίνο φυσικά αρνήθηκε αντιστοίχως τις κατηγορίες αυτές.

Στο προκαταρκτικό τους πόρισμα Σουηδία και Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι τέσσερις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις, χωρίς όμως να αναφέρουν ποιον θεωρούν υπεύθυνο.

Ουσιαστικά η έρευνα της ελβετικής Nord Stream AG «κουμπώνει» στο συμπέρασμα αυτό προσθέτοντας και το εύρημα των ανθρωπογενών κρατήρων. Αν και επισημαίνει πως ειδικοί αναλυτές «θα συνεχίσουν να αναλύουν τα στοιχεία».

Αν σου άρεσε κάνε