Κρυφά σχέδια της Ρωσίας για «σκοτεινή» διακίνηση πετρελαίου

Κρυφά σχέδια της Ρωσίας για «σκοτεινή» διακίνηση πετρελαίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:02 Δημιουργία 01/11/22, 20:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατακρήμνιση αναμένεται να υποστούν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, παρά την προσπάθεια του Κρεμλίνου να διευρύνει τον στόλο από τάνκερ που κατέχει και να αυξήσει την «σκοτεινή» διακίνηση πετρελαίου.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε, μιλώντας στους «Financial Times» ο Ράσελ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος της Vitol του μεγαλύτερου ανεξάρτητου trader πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο κ. Χάρντι υποστήριξε πως, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει κάνει σημαντική πρόοδο ώστε να θωρακιστεί από τις αρνητικές συνέπειες των διεθνών κυρώσεων και κυρίως του ευρωπαϊκού εμπάργκο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Δεκέμβριο, οι εξαγωγές της θα μειωθούν σημαντικά από το χειμώνα. Συγκεκριμένα προέβλεψε μια πτώση που θα κυμανθεί από 500.000 έως ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα!

Η πίεση του εμπάργκο

Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα γυρίσουν την πλάτη τους σε όποιον δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ οδηγούν τα κράτη μέλη του G7 σε σχέδια για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού. Αν και η Μόσχα από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πουλά πετρέλαιο σε όποιον υιοθετήσει το πλαφόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα βρεθούν με το… πιστόλι στον κρόταφο προκειμένου να βρουν λύσεις, υποστηρίζει ο Ράσελ Χάρντι, που σημαίνει πως θα υπάρχει αύξηση σε κάθε είδους μεθόδους για την… σκοτεινή μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Αυτό δε, αφορά κυρίως την μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο.

Αν σου άρεσε κάνε