Κατά του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ο Σολτς

Κατά του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ο Σολτς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:16 Δημιουργία 20/10/22, 18:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα χνάρια του Νορβηγού πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στέρε, κινήθηκε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς προειδοποιώντας ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για την Ευρώπη.

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου μπορεί να ωθήσει τους παραγωγούς να πουλήσουν αλλού το αέριο τους, με αποτέλεσμα η ΕΕ να παίρνει πιθανόν μικρότερες ποσότητες και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και εργάζεται για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

«Η ΕΕ πρέπει να συντονισθεί στενά με άλλες καταναλώτριες χώρες αερίου, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, ώστε να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους… Ταυτόχρονα, συζητούμε επίσης με παραγωγούς για τη διαμόρφωση των τιμών σε κατάλληλα επίπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Νορβηγία, που είναι μαζί μας στο πλευρό της Ουκρανίας, έχουν συμφέρον να μη γίνουν απρόσιτες οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο κ. Σολτς, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι εργαλειοποιεί την ενέργεια και την πείνα, σημειώνοντας ότι απέτυχε να διασπάσει την ενότητα της Δύσης και ότι δεν θα πετύχει τους πολεμικούς στόχους του με τις τακτικές που ακολουθεί.

Ρούτε: «Δεν είμαστε αντίθετοι»

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας

«Δεν είμαστε κατά του πλαφόν. Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να βεβαιωθεί ότι το πλαφόν να οδηγήσει σε πτώση του κόστους ενώ η ροή του αερίου θα συνεχιστεί.

«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο ότι οι 15 χώρες μέλη (που τάσσονται υπέρ του πλαφόν) είναι βέβαιες για αυτό, αλλά θέλω να είμαι απολύτως βέβαιος», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε