Τρας ήταν και... πέρασε: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από 44 θυελλώδεις ημέρες

Τρας ήταν και... πέρασε: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από 44 θυελλώδεις ημέρες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:03 Δημιουργία 20/10/22, 14:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κορυφώνεται η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη Βρετανία, καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτηση της έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από μόλις 44 ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο Πούτιν απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκλέχθηκα με την εντολή να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στους λογαριασμούς τη ενέργειας», σημείωσε μεταξύ άλλων στη σύντομη δήλωσή της η Τρας για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Αναγνωρίζω πως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να εκτελέσω την εντολή για την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τρας, λέγοντας πως ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο για την απόφασή της.

Η ταραχώδης ψηφοφορία

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν η χθεσινή ταραχώδης ψηφοφορία για το fracking (σ.σ υδραυλική θραύση) και οι σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς πλήθυναν οι φωνές των βουλευτών που ζήτησαν δημόσια παραίτηση της κυρίας Τρας.

Η Σέριλ Μάρεϊ, ήταν η όγδοη που προστέθηκε στη λίστα, λέγοντας ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, με την οποία δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό.

Η χθεσινή ψηφοφορία πυροδότησε οργή και σύγχυση μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, μετά τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης της Τρας σχετικά με το αν αυτή συνιστούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, από την Ντάουνινγκ Στριτ ειπώθηκε ότι οι δεκάδες βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «πιθανή πειθαρχική δίωξη», ή θα χάσουν την κομματική στήριξη.

Οι 44 ημέρες της θύελλας

Η Λιζ Τρας εξελέγη, σε ηλικία 47 ετών, για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του αντιπάλου της, του Ρίσι Σουνάκ.

Ακολουθούν τα βασικά γεγονότα που συνέβησαν από τη στιγμή που η κυρία Τρας ανήλθε στην εξουσία στις 6 Σεπτεμβρίου.

6 Σεπτεμβρίου: Η Τρας έγινε επισήμως πρωθυπουργός αφού συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία της ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

8 Σεπτεμβρίου: Απέναντι στην εκτόξευση του κόστους ενέργειας, η Λιζ Τρας ανακοινώνει στο Κοινοβούλιο το «πάγωμα» των τιμών για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Η ανακοίνωσή της επισκιάστηκε από τον θάνατο της Ελισάβετ, με την πολιτική ζωή να σταματά για τις 10 ημέρες εθνικού πένθους.

23 Σεπτεμβρίου: Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτερνγκ ανακοινώνει έναν ‘μίνι προϋπολογισμό’ για την ενίσχυση της ανάπτυξης, βασιζόμενο σε μειώσεις φόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών, χρηματοδοτούμενες από το χρέος. Στις χρηματοοικονομικές αγορές επικρατεί πανικός. Στις 26 του μήνα, όταν άνοιξαν και πάλι οι αγορές, η λίρα κατακρημνίστηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

28 Σεπτεμβρίου: Μπροστά στον πανικό των αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει ότι παρεμβαίνει επειγόντως στην αγορά ομολόγων απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

29 Σεπτεμβρίου: Το ινστιτούτο ερευνών YouGov ανακοινώνει προβάδισμα 33 μονάδων για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, κάτι που έχει να καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, δύο χρόνια πριν τις βουλευτικές εκλογές.

3 Οκτωβρίου: Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος, που σημαδεύτηκε από διαφωνίες και εντάσεις, η Λιζ Τρας και ο Κουάζι Κουάρτενγκ εξαναγκάζονται στην πρώτη τους αναδίπλωση: ανακαλούν την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα.

5 Οκτωβρίου: «Το κατάλαβα, σας άκουσα», δήλωσε η Τρας στο συνέδριο του κόμματος. «Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», επαναλαμβάνει χωρίς να καθησυχάζει τους σκεπτικιστές στο κόμμα της ούτε τις νευρικές αγορές.

12 Οκτωβρίου: Η Τρας αποκλείει, ενώπιον των βουλευτών της, κάθε μείωση των δημόσιων δαπανών, υποσχόμενη παράλληλα να διατηρήσει τις μειώσεις φόρων, εντείνοντας τις αμφιβολίες για την πολιτική της.

13 Οκτωβρίου: Μέλη του Συντηρητικού κόμματος αναφέρουν μια λίστα με ονόματα που κυκλοφορεί για την αντικατάσταση της Τρας στη Ντάουνινγκ Στριτ. Από την Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Κουάζι Κουάρτενγκ εμφανίζεται σίγουρος ότι και οι δύο τους θα είναι στη θέση τους σε ένα μήνα.

14 Οκτωβρίου: Ο Κουάρτενγκ, που επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο, αποπέμφθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Τζέρεμι Χαντ, πρώην υποψήφιο στην κούρσα διαδοχής για την Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας συγκαλεί συνέντευξη Τύπου όπου επαναλαμβάνει μηχανικά ότι θέλει να ολοκληρώσει την αποστολή της, δέχεται τέσσερις ερωτήσεις και αναχωρεί βιαστικά μετά από οκτώ λεπτά. Εκεί ανακοινώνει μια νέα ανατροπή, εγκαταλείποντας τη διατήρηση στο 19% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που θα αυξηθεί στο 25% όπως προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση.

17 Οκτωβρίου: Ο Τζέρεμι Χαντ, ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός Οικονομικών από την αρχή της χρονιάς, ανακοινώνει την ακύρωση σχεδόν του συνόλου των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της Λιζ Τρας. Η ίδια εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο για να απαντήσει σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης γι' αυτή την πολιτική. «Όχι δεν κρύβεται πίσω από ένα γραφείο», δήλωσε η Πένι Μόρντοντ, η υπουργός που την εκπροσώπησε, ενώ ορισμένοι βουλευτές φώναζαν «παραίτηση». Η ίδια η Τρας αναγνώρισε «λάθη» σε συνέντευξή της αργά το βράδυ στο BBC και ζήτησε «συγγνώμη» αλλά απέκλεισε την περίπτωση να παραιτηθεί, επικαλούμενη το «εθνικό συμφέρον».

19 Οκτωβρίου: «Είμαι μαχήτρια όχι ρίψασπις», δήλωσε η Λιζ Τρας σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.
Η υπουργός της επί των Εσωτερικών Σουέλα Μπάβερμαν παραιτείται. Εξηγεί ότι απέστειλε από το προσωπικό της e-mail ένα επίσημο έγγραφο για τη μεταναστευτική πολιτική σε συνάδελφό της στο Κοινοβούλιο. «Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι», έγραψε η ίδια στην επιστολή παραίτησή της, ένα σαφές μήνυμα προς την Τρας, που παραμένει στη θέση της. Το βράδυ, επικράτησε χάος στο Κοινοβούλιο με αφορμή την ψηφοφορία για το fracking, που η κυβέρνηση ήθελε να μετατρέψει σε τεστ εμπιστοσύνης.

Αν σου άρεσε κάνε