Κίνα: Επενδυτική αβεβαιότητα μετά την επ' αόριστον αναβολή της δημοσίευσης των στοιχείων για την ανάπτυξη

Κίνα: Επενδυτική αβεβαιότητα μετά την επ' αόριστον αναβολή της δημοσίευσης των στοιχείων για την ανάπτυξη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:44 Δημιουργία 17/10/22, 20:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Κίνα «ανέβαλε» επ’ αόριστον τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς και άλλων οικονομικών δεικτών τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα των επενδυτών και τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Την ώρα που το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είναι σε εξέλιξη, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, που επρόκειτο αρχικά να δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, μια σειρά δεικτών, δεν έδωσε καμιά εξήγηση γι’ αυτή την ασυνήθιστη αλλαγή χρονοδιαγράμματος και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, αντiμετωπίζονται με επιφύλαξη, έχουν μεγάλη σημασία δεδομένου του βάρους της χώρας ως δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκoσμίως.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί μόνο κατά 0,4% σε ετήσια βάση, επίδοση που είναι η χειρότερή του από το 2020, μετά το 4,8% του πρώτου τριμήνου.

Αντίθετα από πολλές χώρες, που επιλέγουν μια συμβίωση με τον ιό και αίρουν τους περιορισμούς, η Κίνα συνεχίζει να ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική μηδενικής Covid.

Τα μέτρα αυτά, που συχνά επιφέρουν το ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, εμποδίζουν τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις και επιβαρύνουν πολύ την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Παρά τον αντίκτυπό της στην οικονομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε χθες, Κυριακή, κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πως η πολιτική της μηδενικής Covid είναι βάσιμη, βάζοντας τέλος στις ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα.

Την Παρασκευή η Κίνα είχε ήδη αναβάλει χωρίς καμιά εξήγηση τη δημοσίευση των στοιχείων της για το εμπόριο το μήνα Σεπτέμβριο.

Η άνευ προηγουμένου καθυστέρηση ξάφνιασε τους επενδυτές και ενίσχυσε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας. Ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν ανάκαμψη του ΑΕΠ της Κίνας στο 3,3% στο τρίτο τρίμηνο έπειτα από σχεδόν μηδενική ανάπτυξη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη καθώς οι περιορισμοί λόγω Covid και η πτώση στην αγορά real estate περιορίζουν τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες.

H κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα και επιφυλακτικότητα στους επενδυτές, ελλείψει μάλιστα μίας πειστικής εξήγησης για μια τέτοια ασυνήθιστη καθυστέρηση», δήλωσε ο Κεν Τσεούνγκ, επικεφαλής στρατηγικής Asia FX της Mizuho Bank Ltd.

Η αναβολή των δημοσιοποιήσεων οικονομικών στοιχείων είναι εξαιρετικά σπάνια. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου του κόμματος το 2017, η NBS δημοσίευσε τα στοιχεία του ΑΕΠ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας. Ο Ζάο Τσενσίν, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, της κορυφαίας υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα ότι η οικονομία «ανέκαμψε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο». Οι κύριοι οικονομικοί δείκτες για τους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών καθώς και τα στοιχεία για τις επενδύσεις και την κατανάλωση συνέχισαν να βελτιώνονται, είπε.

«Εικάζω ότι θέλουν να αποφύγουν πιθανούς περισπασμούς στο Συνέδριο. Θα έλεγα ότι τώρα είναι μια πιο ευαίσθητη πολιτικά στιγμή, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας και της αναμενόμενης τρίτης θητείας του Σι», αναφέρει ο Ντάνκαν Ρίγκλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Pantheon Macroeconomics.

Αν σου άρεσε κάνε