Ουκρανία: Δέσμευση Ζελένσκι για νίκη επί της Ρωσίας σε ημέρα εθνικής εορτής

Ουκρανία: Δέσμευση Ζελένσκι για νίκη επί της Ρωσίας σε ημέρα εθνικής εορτής

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:44 Δημιουργία 14/10/22, 13:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε για νίκη επί της Ρωσίας με αφορμή την Ημέρα των Υπερασπιστών της Ουκρανίας, την πρώτη που γιορτάζεται από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα του, πριν από σχεδόν οκτώ μήνες.

«Στις 14 Οκτωβρίου ευχαριστούμε (...) όλους αυτούς που έχουν πολεμήσει για την Ουκρανία στο παρελθόν και όλους αυτούς που πολεμούν γι' αυτήν τώρα, αυτούς που κέρδισαν τότε και αυτούς που αναμφίβολα θα κερδίσουν τώρα», σημειώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του για τη σημερινή εθνική εορτή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο στο Κίεβο που είναι αφιερωμένο στους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στο μέτωπο από το 2014, τη χρονιά που άρχισε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πόλεμος με τους αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, ο οποίος γενικεύτηκε στη χώρα με την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

«Ο λαός μας (...) πολεμάει για το δικαίωμά του στη ζωή και για την ανεξαρτησία του από την Ρωσία», υπογράμμισε. «Ο κόσμος είναι με το μέρος μας, περισσότερο από ποτέ. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς από ποτέ στην Iστορία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου δυτική βοήθεια προς τη χώρα του.

«Νικώντας αυτόν τον εχθρό θα απαντήσουμε σε όλους τους εχθρούς που καταπάτησαν την Ουκρανία -σε αυτούς που έζησαν, που ζουν και που θα ζουν στη γη μας. Αυτή θα είναι μια νίκη για όλον τον λαό μας. Θα είναι μια νίκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

«Ο κόσμος βλέπει ότι οι Ουκρανοί δεν χάνουν την ανθρωπιά τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο εχθρός μπορεί να πλήττει τις πόλεις μας, αλλά ποτέ την αξιοπρέπειά μας», σημείωσε επίσης ο Ζελένσκι, ο οποίος ήταν ντυμένος στα χακί στο διάγγελμά του για τη σημερινή δημόσια αργία.

Ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βάλερι Ζαλούζνι ευχαρίστησε από την πλευρά του τα στρατεύματά του για την «υπηρεσία» τους. «Σταματήσαμε την εισβολή και θάψαμε τον μύθο ότι ο ρωσικός στρατός είναι αήττητος», σημείωσε στην ομιλία του. «Μαζί για τη νίκη», τόνισε.

Στο Κίεβο, θρησκευτικές λειτουργίες και εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί με αφορμή τη σημερινή γιορτή. Η εθνική ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε την κυκλοφορία γραμματοσήμων που θα απεικονίζουν στρατιωτικούς.

Η Ημέρα των Υπερασπιστών και των Υπερασπιστριών της Ουκρανίας καθιερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2014, αντικαθιστώντας τη γιορτή της 23ης Φεβρουαρίου, κληροδότημα της Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη γιορτάζεται στη Ρωσία.

Αν σου άρεσε κάνε