Ουκρανία: Δεν είναι εφικτή η δημιουργία ζώνης ασφαλείες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Δεν είναι εφικτή η δημιουργία ζώνης ασφαλείες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:01 Δημιουργία 12/10/22, 19:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δεν είναι εφικτή δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας έως ότου η πρώτη γραμμή του μετώπου βρεθεί σε απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων, δήλωσε Γιεβγκένι Βαλίτσκι ο διορισθείς από τη Μόσχα διοικητής της περιοχής.

«Μέχρι σήμερα, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Γιεβγκένι Βαλίτσκι, στην κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα είναι δυνατή η γρήγορη επαναλειτουργία του εργοστασίου, εν μέσω φόβων ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

«Δεν είναι παιχνίδι, δεν μπορείς απλά να σηκώνεις και να κατεβάζεις έναν διακόπτη», σημείωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Βαλίτσκι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ασκεί πιέσεις για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις γύρω από αυτό, με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνικό ατύχημα.

Ο πυρηνικός σταθμός αναγκάστηκε σήμερα να χρησιμοποιήσει γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης μετά την εκ νέου διακοπή της ηλεκτροδότησης, δήλωσε ο επικεφαλής του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Ώρες αργότερα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού. Τόνισε ωστόσο: «Ο διαχειριστής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αναφέρει ότι η σημερινή πρωινή διακοπή προκλήθηκε από ζημιές που προκάλεσαν βομβαρδισμοί σε έναν μακρινό υποσταθμό, υπογραμμίζοντας πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση».

Αν σου άρεσε κάνε