ΟΗΕ: Διαπραγματευτικός πυρετός για παράταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία

ΟΗΕ: Διαπραγματευτικός πυρετός για παράταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:30 Δημιουργία 07/10/22, 22:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε εγρήγορση φαίνεται πως βρίσκεται ο ΟΗΕ και προσωπικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, για το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κ. Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίτς, δήλωσε πως «oι ομάδες του γενικού γραμματέα έχουν αρχίσει εντατικές επαφές για τα θέματα αυτά. Ο Γκουτέρες και η ομάδα του εργάζονται σκληρά για να παρατείνουν και να επεκτείνουν την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Εργάζονται επίσης με επιμονή για να άρουν τα τελευταία εμπόδια ώστε να διευκολύνουν τις εξαγωγές των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων», προσθέτοντας παράλληλα ότι ο αρμόδιος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ για το Εμπόριο θα ταξιδέψουν στη Μόσχα «σε περίπου μια εβδομάδα για να συζητήσουν με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους» το θέμα αυτό.

«Ο γενικός γραμματέας περνά πολύ χρόνο στο τηλέφωνο για την απεμπλοκή της κατάστασης σε διάφορες γραφειοκρατίες που σταματούν τη διευκόλυνση αυτού του εμπορίου ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανία λήγει στα τέλη Νοεμβρίου

Την ίδια ώρα οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται τον Σεπτέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Όμως ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε ελαφρά κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Οι διεθνείς τιμές του σιταριού κατέγραψαν άνοδο 2,2% λόγω της ανησυχίας για την ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή, καθώς και της αβεβαιότητας για μια παράταση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας πέραν του Νοεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε