Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης»

Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:16 Δημιουργία 30/09/22, 22:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης ωστόσο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ταυτόχρονα ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι θα υπάρξει «σκληρή απάντηση» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων, κατά την έκτατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του υποβάλλει αίτημα ταχείας ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λίγο αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τις συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόπειρα προσάρτησης ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές αντιστοιχούν στο μέγεθος της Πορτογαλίας.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα εδάφη αυτά ως μέρος της Ρωσίας» δήλωσε κατηγορηματικά και συνέχισε λέγοντας πως «αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά, όπως και η Κριμαία»

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσία καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος με τη βία. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τη φύση της σύγκρουσης και δεν αλλάζει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία» σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά της για αυτοάμυνα, που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ. Η δική μας Συμμαχία είναι αμυντική, στεκόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους», τόνισε.

Κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη στιγμή» και για εμπλοκή του Ρώσου προέδρου σε «ανεύθυνες δολιοφθορές», υπογράμμισε ότι οι προσαρτήσεις αποτελούν την πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου.

Εκτιμώντας ότι ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποτύχει πλήρως στους στρατηγικούς του στόχους, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη.

«Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, θα πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Παραμένουμε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, απάντησε:

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές, το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ουκρανία στο να διαλέξει το δικό της μονοπάτι. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από όλους τους Συμμάχους, παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε στην άμυνα της Ουκρανίας».

Αν σου άρεσε κάνε