Βρετανία: ΔΝΤ, Moody's διαφωνούν με τις μαζικές φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τρας

Βρετανία: ΔΝΤ, Moody's διαφωνούν με τις μαζικές φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τρας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:33 Δημιουργία 28/09/22, 23:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's βρέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιο των μαζικών φορολογικών ελαφρύνσεων με δανεισμό που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι το σχέδιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης δεν είναι ενδεδειγμένα με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία και ότι το πακέτο θα δυσχεράνει τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε αντίθεση με την άποψη του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτνενγκ, ότι με τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, ο Moody’s προβλέπει ότι θα μειωθεί καθώς θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Οι προειδοποιήσεις από ΔΝΤ και Moody’s έγιναν εν μέσω δραματικών κινήσεων στις τιμές των βρετανικών assets μετά την ανακοίνωση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει ότι θα αγοράζει ομόλογα σε όποια έκταση χρειαστεί έως τις 14 Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε