Nord Stream 1 & 2: Δολιοφθορά «βλέπει» η Ευρώπη

Nord Stream 1 & 2: Δολιοφθορά «βλέπει» η Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:22 Δημιουργία 28/09/22, 09:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την -πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε- Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Παράλληλα, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για εκρήξεις, οι οποίες δεν προέρχονται από σεισμικές δονήσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», αναφέρει ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στο SVT.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, σήμερα ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δονήσεις δύο φορές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02:03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση, την οποία ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17:00 το απόγευμα.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης τη Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική. Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

Χωρίς να έχει ειπωθεί από κάποιον αξιωματούχο ξεκάθαρα, όλες οι υποψίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ξαφνικές εκρήξεις στρέφονται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η CIA είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αφού αναφέρθηκαν διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς προς τη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την προειδοποίηση της CIA το καλοκαίρι, αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο υποψιάζεται πως οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα στοχευμένης επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Αν σου άρεσε κάνε