Στόλτενμπεργκ: «Επικίνδυνη η ρητορική Πούτιν περί πυρηνικών όπλων»

Στόλτενμπεργκ: «Επικίνδυνη η ρητορική Πούτιν περί πυρηνικών όπλων»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:26 Δημιουργία 21/09/22, 18:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τα όσα είπε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, δήλωσε ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό».

Ο Πούτιν κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τι είδους όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί αυτό από το να συμβεί και αυτό είναι γιατί ήμασταν τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις άνευ προηγουμένου συνέπειες», είπε ο γενικός γραμματέας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Αν σου άρεσε κάνε