Γερμανία: Προ των πυλών το deal για την κρατικοποίηση της Uniper

Γερμανία: Προ των πυλών το deal για την κρατικοποίηση της Uniper

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:38 Δημιουργία 20/09/22, 15:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την κρατικοποίηση της Uniper είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία κινείται γρήγορα για να αποτρέψει μία κατάρρευση του ενεργειακού τομέα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές, υπάρχει προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του βασικού μετόχου της, της φινλανδικής εταιρείας Fortum Oyi.

Αν και δεν έχουν πέσει υπογραφές, το Βερολίνο επιδιώκει να ανακοινώσει μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς εξετάζει την αγορά του πακέτου μετοχών της Fortum σε σχετικά χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να ρίξει δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία με μία αύξηση κεφαλαίου.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η δραστική μείωση των ρωσικών ροών στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει ήδη σε μία σειρά κρατικών διασώσεων και βοήθειας με δάνεια.

Ζημιές 100 εκατ. ευρώ κάθε μέρα

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά λόγω της έντασης της κρίσης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ενεργειακών παρόχων χωρίς πιο ισχυρή κρατική στήριξη.

Με τη Ρωσία να έχει διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream, η Uniper, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αερίου στη Γερμανία, αναζητεί αλλού προμήθειες και σωρεύει ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την ανάληψη του ελέγχου δύο ακόμη εταιρειών.

Οι διαβουλεύσεις για την Uniper είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς εμπλέκεται και η φινλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει πλειοψηφική συμμετοχή στη Fortum.

Αν σου άρεσε κάνε