Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θα προτείνουμε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θα προτείνουμε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:14 Δημιουργία 07/09/22, 15:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκάθαρη ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προς την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές» .

Στο μήνυμά της με αφορμή τις προτάσεις που καταθέτει για την αγορά ενέργειας στις οποίες περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η επικεφαλής της Κομισιόν επισημαίνει επιπλέον πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς. Ως εκ τούτου, θα υποβάλουμε μια σειρά από άμεσα μέτρα που θα προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν».

Οπως εξηγεί η κυρία φον ντερ Λάιεν στις προτάσεις περιλαμβάνονται:

«Πρώτον, θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό.

Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος ώστε να προκύψουν έσοδα για στήριξη των ευάλωτων.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τέταρτον, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Ετσι θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της υποστήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.

Και πέμπτον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Αν σου άρεσε κάνε