Πληθωρισμός-μαμούθ στην Τουρκία, ξεπέρασε το 80% - Δεν αυξάνει τα επιτόκια ο Ερντογάν

Πληθωρισμός-μαμούθ στην Τουρκία, ξεπέρασε το 80% - Δεν αυξάνει τα επιτόκια ο Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:08 Δημιουργία 05/09/22, 18:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο επίπεδο ρεκόρ του 80,2% τον Αύγουστο ανήλθε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός και όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά για την οικονομία της γείτονος.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει τις τιμές καταναλωτή, έναν βασικό δείκτη του πληθωρισμού, να κορυφωθούν μεταξύ 85% και 90% κατά τους ερχόμενους μήνες, ενώ οι τιμές Ενέργειας θα σημειώσουν αύξηση κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η Τουρκία δεν έχει δει μονοψήφιο πληθωρισμό εδώ και περίπου τρία χρόνια. Πρόκειται για τη δυσάρεστη συνέπεια μιας πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τον φθηνό δανεισμό. Οι «χαμένοι» σε αυτή την περίπτωση ήταν η τουρκική λίρα και η σταθερότητα των τιμών.

Ειδικότερα, η λίρα έχασε περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 24ετίας.

Ο Ερντογάν και τα επιτόκια

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν να ενοχλούνται, καθώς πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών είναι παροδική και θεωρούν ως αιτία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλο μέρος του πλήγματος στην τουρκική οικονομία, όμως, το έχει προκαλέσει η ίδια η χώρα. Ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη τα τρόφιμα και η Ενέργεια, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ραγδαία, με τον βασικό δείκτη να ξεπερνά το 66% τον Αύγουστο, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ με βάση δεδομένα που χρονολογούνται από το 2004.

Η χαλάρωση του πληθωρισμού είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί στην Τουρκία, καθώς η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, κυρίως λόγω των απαιτήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλό κόστος δανεισμού. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένθερμος αντίπαλος της ορθόδοξης οικονομικής σκέψης. Χαρακτήρισε τα επιτόκια ως «τη μητέρα όλων των κακών» και υποστηρίζει ότι η άνοδός τους δεν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Ζοφερό το μέλλον

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ακολουθεί μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ έχει ένα από τα πιο αρνητικά ποσοστά στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Δεν είναι πιθανό να υπάρξει ανακούφιση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας στο άμεσο μέλλον. Με τις εκλογές να απέχουν λιγότερο από έναν χρόνο, ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να τροφοδοτήσει την οικονομία με πολύ φθηνότερο δανεισμό, ακόμα και αν αυτό θέσει σε κίνδυνο τη δημοτικότητά του.

Προς το παρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητεί «περισσότερη υπομονή και υποστήριξη» και υπόσχεται ότι θα υπάρξει μια αισθητή επιβράδυνση του πληθωρισμού στις αρχές του επόμενου έτους.

Αν σου άρεσε κάνε