Διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:23 Δημιουργία 29/08/22, 17:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να παρέμβει δραστικά όπως φαίνεται στο θέμα των τιμών τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα σημαντικό τμήμα των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Bled στη Σλοβενία. «Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς». «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι η αναζήτηση νέων αξιόπιστων εταίρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας, ανέφερε από την Σλοβενία, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η ΕΕ τηρεί τις βασικές αρχές της, αντιστέκεται στην επιθετικότητα και προστατεύει τους φίλους της.

«Η αυξημένη ανάγκη μας για πρώτες ύλες δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε νέες εξαρτήσεις, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα αποθέματα και να χτίσουμε δεσμούς με αξιόπιστους εταίρους» είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ όσοι πιστεύουν στη δύναμη των κανόνων, όπως η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση κακόβουλων ξένων επιρροών είναι να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε ο κ. φον ντερ Λάιεν, που προανήγγειλε επίσκεψη στον Κανάδα.

Αν σου άρεσε κάνε