Τσαβούσογλου: «Χωρίς όρους ο διάλογος με τη Συρία»

Τσαβούσογλου: «Χωρίς όρους ο διάλογος με τη Συρία»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:27 Δημιουργία 23/08/22, 12:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Τουρκία δεν θέτει όρους για διάλογο με την κυβέρνηση της Συρίας και οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην άμβλυνση της στάσης της Αγκυρας απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού.

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονταν για την ανατροπή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Δαμασκό στα πρώτα στάδια του 11ετούς πολέμου της Συρίας.

Η ρωσική επέμβαση διέσωσε το καθεστώς της Δαμασκού και περιόρισε τις ανταρτικές οργανώσεις σε ένα θύλακα της βορειοδυτικής Συρίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Σότσι ότι ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε στην Τουρκία να συνεργασθεί με την συριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να εξαπολύσει νέα επίθεση στην βόρεια Συρία, κατά των κούρδων μαχητών της Συρίας, για να επεκτείνει μια «ζώνη ασφαλείας», όπου σύμφωνα με την Αγκυρα, 3,6 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει προϋπόθεση για διάλογο, εκτός των στόχων αυτών των επαφών. Η χώρα χρειάζεται θα εκκαθαρισθεί από τους τρομοκράτες... οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οταν ερωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα συνομιλιών με την Δαμασκό, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν ποτέ να διακοπούν πλήρως. «Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω βήματα με την Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του την περασμένη εβδομάδα από την Ρωσία.

Αν σου άρεσε κάνε