Ηλιακή καταιγίδα-«κανίβαλος» πλησιάζει τη Γη και απειλεί με μπλακ άουτ

Ηλιακή καταιγίδα-«κανίβαλος» πλησιάζει τη Γη και απειλεί με μπλακ άουτ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:27 Δημιουργία 17/08/22, 17:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι CME αποτελούν μεγάλες αποβολές πλάσματος και μαγνητικού πεδίου από το στέμμα του Ήλιου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Μια CME μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια τόνους στεφανιαίου υλικού καθώς και να έχει ενσωματωμένο ένα μαγνητικό πεδίο, που να είναι ισχυρότερο από την ισχύ του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου του ηλιακού ανέμου» εξηγεί η υπηρεσία, η οποία προβλέπει ότι η επόμενη εκτίναξη θα φθάσει σε εμάς σήμερα, Τετάρτη ή αύριο, Πέμπτη, 18 Αυγούστου, προκαλώντας μια ηλιακή καταιγίδα που πιθανότατα θα επηρεάσει τις τηλεπικοινωνίες στη Γη.

Η καταιγίδα πρόκειται να γίνει σε δύο μέρη: Στην αρχή, κοντά στη Γη θα φθάσει ένα ρεύμα «υψηλής ταχύτητας» και «αρνητικής πολικότητας», που θα επιφέρει καταιγίδα επιπέδου G1 (δηλαδή χαμηλής έντασης). Έπειτα, όμως, το ρεύμα θα «ενωθεί» με μια CME που εκτινάχθηκε από τον ήλιο στις 14 Αυγούστου, αυξάνοντας το επίπεδο της ηλιακής καταιγίδας σε G2 (μέτριας έντασης).

Ο πρώην αστρονόμος της NASA, Δρ Τόνι Φίλιπς, δήλωσε: «Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “CME – κανίβαλος”, αφού η δεύτερη CME θα μπορούσε να προσπεράσει και να καταβροχθίσει την πρώτη, δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα των δύο».

«Οι “CME – κανίβαλοι” περιέχουν μπερδεμένα μαγνητικά πεδία και συμπιεσμένα πλάσμα που μερικές φορές προκαλούν ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες».

Οποιεσδήποτε εκρήξεις θα είναι γεωαποτελεσματικές, δηλαδή ικανές να προκαλέσουν γεωμαγνητική διαταραχή εδώ στη Γη), καθώς η ηλιακή κηλίδα είναι σχεδόν απευθείας στραμμένη προς τον πλανήτη μας», αναφέρει το weather.com. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και, βασικά, σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.

Μάλιστα, η ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να γίνει ορατή από ορισμένα σημεία του πλανήτη, όπως οι βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ –και, ενδεχομένως, ορισμένες μεσοδυτικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, υπάρχει πιθανότητα 30 τοις εκατό για μεσαίου μεγέθους φωτοβολίδες, με 10 τοις εκατό πιθανότητα μεγάλων εκλάμψεων.

Αν σου άρεσε κάνε