Η ξηρασία έφερε στο φως τις «πέτρες της πείνας» - Το δυσοίωνο μήνυμα για τις επόμενες γενιές από τον Έλβα

Η ξηρασία έφερε στο φως τις «πέτρες της πείνας» - Το δυσοίωνο μήνυμα για τις επόμενες γενιές από τον Έλβα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:45 Δημιουργία 16/08/22, 15:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι συγκεκριμένες πέτρες βρίσκονται στον βυθό ορισμένων ποταμών της Κεντρικής Ευρώπης και φέρουν εγχάρακτες επιγραφές με δυσοίωνα μηνύματα για τις μελλοντικές γενιές.

Μια από αυτές, που βρίσκεται στον ποταμό Έλβα ανάμεσα σε Τσεχία και Γερμανία, ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, η πέτρα έγραφε στα γερμανικά: «Wenn du mich siehst, dann weine», δηλαδή: «Αν με δεις, τότε κλάψε». Η πέτρα χρονολογείται στο 1616.

Σε μια μελέτη του 2013, μια ομάδα Τσέχων ερευνητών έγραψε ότι αυτοί οι ογκόλιθοι είναι «σμιλεμένοι με τα χρόνια των κακουχιών ενώ πάνω υπάρχουν και τα αρχικά των συγγραφέων που χάθηκαν στην ιστορία», προσθέτοντας ότι οι «βασικές επιγραφές προειδοποιούν για τις συνέπειες της ξηρασίας».

Αυτά τα «υδρολογικά ορόσημα» εμφανίστηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2018. Ωστόσο, η ξηρασία που βιώνει η Ευρώπη φέτος θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με τον Andrea Toreti, ανώτερο ερευνητή στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 9 Αυγούστου, ο Toreti δήλωσε ότι κανένα άλλο γεγονός τα τελευταία 500 χρόνια δεν ήταν «παρόμοια με την ξηρασία του 2018. «Ωστόσο αυτή η χρονιά, νομίζω, είναι χειρότερη», είπε.

Σύμφωνα με το euronews, ο κορυφαίος ερευνητής τόνισε πως υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος να συνεχιστούν οι συνθήκες ξηρασίας» κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε