Ουκρανικό: Αγκυροβόλησε ανοικτά των τουρκικών ακτών το «Razoni»

Ουκρανικό: Αγκυροβόλησε ανοικτά των τουρκικών ακτών το «Razoni»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:37 Δημιουργία 03/08/22, 10:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ομάδα ειδικών άρχισε σήμερα το πρωί να επιθεωρεί στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης το πρώτο φορτίο δημητριακών που εξάγεται από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να αντιμετωπισθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το Razoni, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Σιέρα Λεόνε, έφθασε χθες, Τρίτη, στις βόρειες ακτές της Κωνσταντινούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, αφού είχε αποπλεύσει την προηγουμένη από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού με 26.000 τόνους αραβοσίτου και προορισμό την Τρίπολη του Λιβάνου.

Σήμερα το πρωί, λίγο πρίν από τις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου 20 ειδικοί της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ έφθασαν στο πλοίο επιβαίνοντας σε δύο ταχύπλοα.

Φορώντας πορτοκαλί σωσίβια γιλέκα και κράνη, οι ειδικοί ανέβηκαν στο πλοίο με επικεφαλής τον τούρκο ναύαρχο Εζτσάν Αλτουνμπουλάκ, ο οποίος ηγείται του Κοινού Κέντρου Συντονισμού που επιθεωρεί τις εξαγωγές, και τον απόστρατο αμερικανό ναύαρχο Φρανκ Κένεϊ.

Η επιθεώρηση επρόκειτο να διαρκέσει τουλάχιστον μία ώρα, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος αξιωματικός. Θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επιθυμίας της Ρωσίας, η οποία θέλει να βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου αυτού του πλοίου μήκους άνω των 186 μέτρων. Δεν είναι σαφές πότε θα αποπλεύσει το Razoni για να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Τρίπολη του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό, το κύριο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, που πριν από τον πόλεμο συγκέντρωνε το 60% της λιμενικής δραστηριότητας της χώρας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την υπό διεθνή επίβλεψη επανάληψη των αποστολών ουκρανικών δημητριακών προς τις παγκόσμιες αγορές.

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων ώστε να επιτραπεί η κυκλοφορία εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η εξαγωγή 20 ως 25 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών.

Μια παρόμοια συμφωνία, που υπογράφηκε ταυτόχρονα, εγγυάται στη Ρωσία την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και ρωσικών λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε