«Λευκός καπνός» Ερντογάν για ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Λευκός καπνός» Ερντογάν για ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:17 Δημιουργία 29/06/22, 09:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μετά από το ...«σκληρό παζάρι» στο οποίο επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφού ξεδίπλωσε όλη τη βεντάλια των θεμάτων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την θέση του, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό χαρτί το θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τελικά είπε το «ναι».

Σημειώνεται πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέκυψαν σε όλα τα αιτήματα της Άγκυρας προκειμένου εκείνη «να ανάψει το πράσινο φως» για την πρόσκληση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Πέκα Χααβίστο και Αν Λιντ αντιστοίχως, υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης τρισέλιδο μνημόνιο με το οποίο η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αποδέχονται όλες τις τουρκικές αιτιάσεις περί τρομοκρατίας και συμφωνούν να άρουν το εμπάργκο όπλων προς αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα, η Φινλανδία και η Σουηδία δηλώνουν ότι «δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG/PYD (σσ. το «παρακλάδι» του ΡΚΚ στην Τουρκία), αλλά και στην οργάνωση του περιγράφεται ως FETO στην Τουρκία».

Παράλληλα, οι δύο χώρες «επιβεβαιώνουν ότι το ΡΚΚ είναι μία απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να αποτρέψουν δραστηριότητες του ΡΚΚ και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και των παρακλαδιών τους, καθώς και πράξεις από άτομα σε ομάδες ή δίκτυα συνδεόμενα ή εμπνεόμενα από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Παράλληλα η Στοκχόλμη επιβεβαιώνει ότι μία νέα και σκληρότερη νομοθεσία για τρομοκρατικές πράξεις θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου (δηλαδή την επομένη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) και η κυβέρνησή της δηλώνει έτοιμη να αυστηροποιήσει έτι περαιτέρω την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία. Επιπλέον, οι δύο χώρες δέχονται να άρουν το εμπάργκο στην εξαγωγή αμυντικού υλικού στην Τουρκία.

Τέλος, οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν έναν κοινό και δομημένο μηχανισμό συνεργασίας και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών σε θέματα αντιτρομοκρατίας. Σημειώνεται με έμφαση ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα αντιμετωπίσουν «τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία τάχιστα και διεξοδικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες, τις αποδείξεις και τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία και θα συστήσουν διμερή νομικά πλαίσια για την διευκόλυνση της έκδοσης και τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με την Τουρκία, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Έκδοση». Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνήσουν και να απαγορεύσουν κάθε χρηματοδότηση και στρατολόγηση από το ΡΚΚ και άλλες οργανώσεις – παρακλάδια τους.

Επίσης και σε σχέση με τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται για την ισχυρότερη δυνατή συνεργασία της Τουρκίας και άλλων συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σε υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, δίνοντας σε ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας της PESCO (σ.σ. ένα έργο στο οποίο η συμμετοχή της Τουρκίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης).

ΗΠΑ: Δε ζητήθηκαν παραχωρήσεις

Ιδιαίτερα ικονοποιημένος εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει “ισχυρή ώθηση” στην ενότητα της Δύσης, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει: «Συγχαίρω την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την υπογραφή ενός τριμερούς μνημονίου, το οποίο ανοίγει το δρόμο στους Συμμάχους να καλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Όταν καλωσόρισα τον Πρόεδρο Νιίνιστο και τον Πρωθυπουργό Αντέρσον στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, τους είπα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμμετοχή τους. Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι ισχυρές δημοκρατίες με πολύ ικανούς στρατιώτες. Η συμμετοχή τους θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και θα ωφελήσει ολόκληρη τη Διατλαντική Συμμαχία. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, τους Συμμάχους μας και με το Κογκρέσο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τους καλωσορίσουμε γρήγορα στη Συμμαχία μας. Καθώς ξεκινάμε αυτήν την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Συμμαχία μας είναι πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και πιο αποφασιστική από ποτέ».

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έκανε “κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς” προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ “δεν πρόσφεραν τίποτε” στην Άγκυρα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο “των μεσολαβητών” στις συνομιλίες που διεξήγανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις “ανησυχίες” του Ταγίπ Ερντογάν και “το πώς να ξεπεραστούν αυτές”.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών “πίσω από τη γραμμή τερματισμού”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να “εξασφαλίσουν την υποστήριξη” του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία “πριν καταλήξουν” σε αυτή.

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο ο Μπάιντεν, ενώ ήταν στο οβάλ γραφείο με τον Φινλανδό πρόεδρο, τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας για να συζητήσει για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών χωρών που ιστορικά παρέμεναν αδέσμευτες.

“Εργαστήκαμε σχολαστικά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών προσπαθώντας παράλληλα, δημοσίως, να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ ώστε αυτό το θέμα να γυρνά γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από απαιτήσεις που θα μας γίνονταν”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ικανοποιημένη η Ελλάδα

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Αν σου άρεσε κάνε