Συζητήσεις Τουρκίας - Ρωσίας - Ουκρανίας για επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών

Συζητήσεις Τουρκίας - Ρωσίας - Ουκρανίας για επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:32 Δημιουργία 07/06/22, 13:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρόλο που σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να το ολοκληρώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες. «Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντά αύριο τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε