«Ανταλλαγές» Ερντογάν: F-35 για «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Ανταλλαγές» Ερντογάν: F-35 για «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:33 Δημιουργία 19/05/22, 10:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άρση των κυρώσεων (Countering America's Adversaries Through Sanctions), που μπλόκαραν έως τώρα την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35, φαίνεται να διεκδικεί ο Ερντογάν, προκειμένου να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά και τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για αγορά F-35, η Τουρκία επιχειρεί την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είδε χθες τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ ζήτησε επισήμως «να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA». «Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ, είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μια άλλη απαίτηση της Τουρκίας είναι να γίνει εκ νέου δεκτή στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς stealth – F-35 – και να εκσυγχρονίσει ταχέως το γηρασμένο στόλο των αεροσκαφών F-16» τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Πεντάγωνο απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία θα παζαρέψει μέχρι τέλους. Μιλώντας με Τούρκους διπλωμάτες, ανέφεραν ότι τώρα είναι η ευκαιρία, ό,τι πάρουμε» τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης.
Σημειώνεται ότι η στάση του Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει βασικό θέμα αναφοράς στο δυτικό Τύπο. «Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συζητήσεις για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν χαρακτηριστικά την Πέμπτη στο πρωτοσέλιδο βασικό τους θέμα οι Financial Times.

O Toύρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία λόγω και της στάσης τους έναντι στο PKK, αλλά Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολίαζαν ότι τα εξοπλιστικά είναι αυτά που τον αφορούν περισσότερο.

Αν σου άρεσε κάνε