Ανησυχία των G7 για επισιτιστικό «κραχ» λόγω Ουκρανικού

Ανησυχία των G7 για επισιτιστικό «κραχ» λόγω Ουκρανικού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:23 Δημιουργία 13/05/22, 09:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 αναμένεται να λάβει χώρα στη Γερμανία, αργότερα σήμερα, με κύριο θέμα συζήτησης την επισιτιστική ασφάλεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία -έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο σιτηρών όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Σύμφωνα με το Skynews, οι ελλείψεις και οι αυξήσεις τιμών αφήνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς είναι από τις πιο εξαρτώμενες από την ουκρανική παραγωγή, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές, λόγω της ρωσικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνάντηση της G7, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα βρίσκονται επίσης εκεί, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στη Μολδαβία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Υπάρχουν αποκλεισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, που σημαίνει τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που τα χρειάζονται επειγόντως, κυρίως στις αφρικανικές χώρες και στη Μέση Ανατολή».

«Γι' αυτό στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σήμερα: σας βλέπουμε, σας ακούμε και σας υποστηρίζουμε», ήταν τα λόγια της Γερμανίδας ΥΠΕΞ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε σήμερα να παραδοθούν "περισσότερα όπλα" στην Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

"Είναι πολύ σημαντικό αυτήν την στιγμή να διατηρηθεί η πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραδίδοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και αυξάνοντας τις κυρώσεις" κατά του Κρεμλίνου, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαιρέτισε σήμερα την "πολύ ισχυρή ενότητα" των χωρών της G7 για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία "ως τη νίκη".

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συνέρχονται στο Βάνγκελς στις όχθες της Βαλτικής στη Γερμανία ως αύριο Σάββατο, προσκάλεσαν τους ομολόγους τους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας να μετάσχουν στις συνομιλίες τους.

"Η συνέχιση σε διάρκεια της υποστήριξης του αγώνα της Ουκρανίας για την εθνική της κυριαρχία ως τη νίκη αποτελεί μέρος μιας πολύ ισχυρής ενότητας των μελών της G7", σημείωσε ο Λεντριάν.

Αν σου άρεσε κάνε