Η Ουκρανία κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η Ουκρανία κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:33 Δημιουργία 11/05/22, 10:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Στοπ» στη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη βάζει η Ουκρανία, μέσω ενός εκ των δύο βασικών αγωγών της στην Σοχρανίφκα, εντείνοντας την ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Ο διαχειριστής συστήματος κήρυξε -όπως ανακοίνωσε- “κατάσταση ανωτέρας βίας”, καθώς ο αγωγός έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, απ’ όπου μεταφέρεται στην Ευρώπη το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία αποφάσισε να κλείσει τον έναν από τους δυο κύριους αγωγούς της Ουκρανίας που μεταφέρει το αέριο από τη Gazprom στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει πρόβλημα στο βασικό σημείο εξόδου, το οποίο είναι στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο όπου γίνονται σφοδρές επιθέσεις. Υπήρχε η σκέψη για μια εναλλακτική λύση έτσι ώστε να πάει στον άλλο αγωγό αυτή η ροή του φυσικού αερίου, όμως η Gazprom ανακοίνωσε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως ανάχωμα απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει καθιέρωση τηλεργασίας έως τρεις φορές την εβδομάδα, κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χλμ την ώρα και κάποιες Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Πιθανότερη ημερομηνία παρουσίασης φέρεται η 18η Μαΐου, ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας του από τα κράτη-μέλη έως τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Αζοφστάλ, ενώ την Τρίτη οι Ρώσοι χτύπησαν με υπερηχητικούς πυραύλους εμπορικό κέντρο στην Οδησσό, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας νεκρός και τραυματίες μεταξύ αμάχων.

Από την άλλη, οι Ουκρανοί, χτύπησαν ρωσικό σκάφος στη Μαύρη Θάλασσα, που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για εορτασμούς του πολεμικού ναυτικού. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης (10/5) εξήρε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο». Παρά ταύτα είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα». «Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε.
Τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. Οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες».
Οι ουκρανοί επιτελείς διατείνεται πως ανακαταλήφθηκαν αρκετές πόλεις, κάτι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Αν σου άρεσε κάνε