Ουκρανία: Νεκροί οι 60 αγνοούμενοι άμαχοι σε σχολείο του χωριού Μπιλοχορίβκα

Ουκρανία: Νεκροί οι 60 αγνοούμενοι άμαχοι σε σχολείο του χωριού Μπιλοχορίβκα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:28 Δημιουργία 09/05/22, 09:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, μετά από βομβαρδισμό σχολείου στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Μόλις χθες, στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Λουχάνσκ, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Το χωριό Μπιλοχορίβκα έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού, «οι βόμβες έπληξαν το σχολείο και, δυστυχώς, καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι, στο Telegram. Στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 90 άνθρωποι και οι 27 από αυτούς σώθηκαν.

«Εξήντα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο είναι πιθανότατα νεκροί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή μετά την έκρηξη που προκάλεσε η βόμβα. «Ήταν αδύνατον κατά τη διάρκεια της νύχτας να εργαστούν οι διασώστες εκεί, λόγω των πληγμάτων. Θα χρειαζόταν να φωτίσουν τον χώρο, κάτι που θα προσέλκυε νέους βομβαρδισμούς», είπε.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο του ενώ άλλοι διασώστες πήγαν και στο γειτονικό χωριό Τσεπιλίφκα, όπου μια οβίδα έπληξε ένα σπίτι στο οποίο βρίσκονταν 11 άνθρωποι. «Εκεί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιβιώσει», είπε. Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι βρίσκονταν στο υπόγειο και το σπίτι χτυπήθηκε από οβίδα πυροβολικού και όχι από βόμβα αεροπλάνου.

«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πλήγμα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Μπιλοχορίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου περίπου 90 άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, Αμίν Αουάντ. Η επίθεση αυτή «είναι άλλη μια βάρβαρη υπενθύμιση της ωμότητας αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.

Συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο γενικός γραμματέας είναι συγκλονισμένος από την επίθεση που διαπράχθηκε στις 7 Μαΐου σε ένα σχολείο της Μπιλοχορίβκα, στην Ουκρανία, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν προφανώς αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι «οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές» δεν πρέπει να γίνονται στόχο σε καιρό πολέμου και σημείωσε ότι αυτή η επίθεση «υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι στον πόλεμο αυτόν, όπως και σε τόσες συρράξεις, οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες επιζώντων:

«Με χτύπησε μια πλάκα, έσκυψα κάτω», είπε ένας άνδρας με έναν επίδεσμο στη μύτη και το μέτωπό του, ο οποίος προτίμησε να μην δώσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας. «Μετά μια άλλη έκρηξη, μικροί βράχοι έπεσαν πάνω μας. Σκοτάδι», πρόσθεσε μιλώντας στο CNNi και συνέχισε:

«Υπήρχε μια γυναίκα στο δωμάτιό μας που ούρλιαζε όλη την ώρα. Τραβήχτηκε έξω και ούρλιαζε όλη την ώρα. Της είπα, “μην ουρλιάζεις”. Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τίποτα».

«Άρχισαν να σκάβουν», συνέχισε. «Βγήκα έξω. Ήμουν σαν μεθυσμένος άντρας, εντελώς χαμένος».

Αν σου άρεσε κάνε