Κυρώσεις και στην ερωμένη του Πούτιν ετοιμάζει η Ε.Ε.

Κυρώσεις και στην ερωμένη του Πούτιν ετοιμάζει η Ε.Ε.

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:49 Δημιουργία 06/05/22, 12:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «στόχαστρο» της Ε.Ε. φαίνεται να μπαίνει η επί σειρά ετών σύντροφος του ρώσου προέδρου, Αλίνα Καμπάεβα, καθώς σχεδιάζει να της επιβάλει κυρώσεις.

Κυρώσεις θα επιβληθούν και στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, σύμμαχο του Πούτιν ο οποίος «ευλόγησε» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στα ενήλικα παιδιά του Πούτιν, τη Μαρία Βορόντσοβα και την Κατερίνα Τιχόνοβα.

Δύο πηγές που επικαλείται ο Guardian ανέφεραν ότι η ΕΕ έχει προτείνει κυρώσεις στην Καμπάεβα, μια πρώην Ολυμπιονίκη της οποίας η εμφάνιση προσχέδιο λίστας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg. Ο Κύριλλος εμφανίζεται σε ένα προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του Guardian.

Η Καμπάεβα και ο Κύριλλος είναι δύο από τους δεκάδες ατόμων που θα αντιμετωπίσουν ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο νέων περιορισμών που συζητούνται από τα κράτη μέλη, με πάνω από 1.000 Ρώσους ολιγάρχες να βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων. Τα νέα ονόματα πάντως πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται σχετικό έγγραφο, η Καμπάεβα περιγράφεται ως «στενά συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Καμπάεβα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για τη ρυθμική γυμναστική και ήταν επίσης σημαιοφόρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014.
Χρημάτισε βουλευτής για έξι χρόνια εκπροσωπώντας το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν και κατόπιν διήυθυνε μεγάλo όμιλο μέσων ενημέρωσης που υποστήριζε το Κρεμλίνο, παρά την προφανή έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση ΜΜΕ.

Το 2008, εφημερίδα της Μόσχας ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε χωρίσει κρυφά τη γυναίκα του Λουντμίλα και σχεδίαζε να παντρευτεί την Καμπάεβα.Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά την ιστορία και η εφημερίδα έκλεισε αμέσως μετά. Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον χωρισμό του το 2013, μετά από 30 χρόνια γάμου.

Το όνομα της Καμπάεβα είχε πέσει και στο «τραπέζι» των κυρώσεων των ΗΠΑ.Tον περασμένο μήνα η Wall Street Journal ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε την επιβολή κυρώσεων στην Καμπάεβα λόγω ανησυχιών ότι ο Πούτιν θα το θεωρούσε προσωπική επίθεση. Ο Λευκός Οίκος πάντως διέψευσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, επιμένοντας ότι κανείς δεν είναι ασφαλής από κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά τον Κύριλλο περιλαμβάνεται στο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ με το γενέθλιο όνομά του, Βλαντιμίρ Γκουντιάγιεφ, και περιγράφεται ως «ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Η υποστήριξη του πατριάρχη στον πόλεμο οδήγησε σε σύγκρουση με τον πάπα, ο οποίος προέτρεψε τον Κύριλλο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην «είναι το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Αν σου άρεσε κάνε