Μαχών συνέχεια στο Αζοφστάλ

Μαχών συνέχεια στο Αζοφστάλ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:24 Δημιουργία 05/05/22, 10:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον έλεγχο οικισμών κοντά στη Χερσώνα ανέκτησε η Ουκρανία, ενώ οι μάχες με το ρωσικό στρατό στο Αζοφστάλ συνεχίζονται, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Η Ουκρανία έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αρκετούς οικισμούς γύρω από το Μικολάγιεβ και τη Χερσώνα στο νότο της χώρας, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Λόγω των επιτυχημένων ενεργειών των Ουκρανών υπερασπιστών, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο σε αρκετούς οικισμούς στα σύνορα των περιοχών Μικολάγιεβ και Χερσώνα», αναφέρει η τελευταία έκθεση πληροφοριών από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολεμήσει σκληρά στη Χερσώνα, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και του Ντονμπάς στα ανατολικά.

Την ίδια ώρα, οι σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη συνεχίζονται, με τους Ρώσους να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο να καταστρέψουν τις εναπομείνασες δυνάμεις των Ουκρανών που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ, πρόσθεσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Με την υποστήριξη αεροσκαφών, ο εχθρός ξανάρχισε την επίθεση για να πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου» συνεχίζει η έκθεση. Χθες οι Ουκρανοί είχαν ανακοινώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μπει στο αχανές συγκρότημα του Αζοφστάλ. Η Ρωσία επίσης «προκαλεί εντάσεις» στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, ανέφερε το Κίεβο.

Στο μεταξύ, πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βομβαρδισμών των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Σερχίι Γκαϊντάι. Κατά τον κ. Γκαϊντάι, επλήγησαν κυρίως οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Χίρσκε και Λισιτσάνσκ.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τρεις ημέρες από σήμερα, Πέμπτη, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν' απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να "σωθούν" οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αν σου άρεσε κάνε