Φινλανδική εφημερίδα Iltalehti: Στις 12 Μαΐου η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Φινλανδική εφημερίδα Iltalehti: Στις 12 Μαΐου η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:46 Δημιουργία 02/05/22, 11:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Φινλανδία θα αποφασίσει να καταθέσει αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στις 12 Μαΐου, όπως ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής, η φινλανδική εφημερίδα “Iltalehti” επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Η απόφαση για τη συμμετοχή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα ληφθεί σε δύο βήματα, με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο να ανακοινώνει πρώτα, τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ακολουθήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εγκρίνοντας την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο. Μιλάμε για δύο-τρεις εβδομάδες έως ότου ληφθεί η απόφαση. Ήδη εδώ κι έναν μήνα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Η Βουλή έλαβε τα έγγραφα που αφορούν όλη αυτήν την κατάσταση στην Ευρώπη, τη θέση της Φινλανδίας», είχε δηλώσει η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Σκιαγραφώντας την εν εξελίξει διαδικασία, σημείωσε ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι' αυτό το θέμα, ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα.

Εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν τη Φινλανδία σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε πως έχει να κάνει με την ασφάλεια.

«Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία» υπογράμμισε.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία θα αποφασίσουν αν θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πολύ στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και υπάρχει μαζί τους συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις. «Αν υποβάλουν αίτημα προσχώρησης, θα είναι ευπρόσδεκτες και αναμένω η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Σίγουρη θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. «Γνωρίζουμε κατά το μάλλον ή ήσσον ότι (η Φινλανδία) θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος μέλος του NATO. Κι αυτό αλλάζει όλη την ισορροπία (...). Αν γίνει κράτος μέλος κάποια από τις (σκανδιναβικές) χώρες, ξέρουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν», δήλωσε η κυρία Λίντε στο SVT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε