«Φαβορί» ο Μακρόν μετά και το debate με Λεπέν

«Φαβορί» ο Μακρόν μετά και το debate με Λεπέν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:15 Δημιουργία 21/04/22, 10:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε πίσω του ένα από τα τελευταία εμπόδια στην ...«κούρσα» για την επανεκλογή του με την μαχητική εμφάνισή του στη σχεδόν τρίωρη τηλεμαχία με την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, πείθοντας σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση το μεγαλύτερο μέρος όσων παρακολούθησαν την εκπομπή, μολονότι φάνηκε ξανά αλαζονικός.

Αν και η κυρία Λεπέν φάνηκε πως είχε προετοιμαστεί καλύτερα και διατήρησε την αυτοκυριαρχία της περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη τηλεμαχία τους, το 2017, ο κ. Μακρόν τη σφυροκόπησε για τις σχέσεις με την ηγεσία της Ρωσίας, για τα σχέδιά της για την οικονομία, για την πολιτική της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Τέσσερις ημέρες πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία (το 59%) έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν (39%), σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω.

Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος έχει διευρύνει το προβάδισμά του και οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του λαμβάνοντας ως και το 56% των ψήφων (έναντι 44% της κυρίας Λεπέν). Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%. Αναλυτές εκτιμούν πως η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση είναι απίθανο να μεταβάλει τις προθέσεις ψήφου ποσοστού ικανού να ανατρέψει αυτή την εικόνα.

«Ναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε, αλλά η αντίπαλός του απέφυγε την επανάληψη της καταστροφής της προηγούμενης φοράς», εκτίμησε ο διπλωμάτης Ζεράρ Αρό μέσω Twitter. Η χθεσινή τηλεοπτική συζήτησε δεν την έθεσε εκτός κούρσας, «όπως το 2017», αλλά «δεν τη βοήθησε να κλείσει την ψαλίδα» της διαφοράς, πρόσθεσε ο άλλοτε πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.

Στην επίθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, ο πρόεδρος έριξε ιδιαίτερο βάρος στο δάνειο που είχε λάβει το κόμμα της κυρίας Λεπέν για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017 από ρωσική τράπεζα. «Το πρόβλημα είναι πως όταν μιλάτε για τη Ρωσία, μιλάτε για τον τραπεζίτη σας», είπε. «Είσαστε εξαρτημένη από τη ρωσική εξουσία, είσαστε εξαρτημένη από τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Για το ζήτημα του κόστους ζωής, που απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, ο κ. Μακρόν επίσης επιτέθηκε στην αντίπαλό του ρωτώντας τη γιατί ψήφισε εναντίον της πρότασής του να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διατείνεται πως θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Γαλλία.

Πάντως ο γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να αποφύγει να δώσει μερικές φορές εικόνα υπερόπτη και αλαζόνα, κατά τους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν αρκετοί επικριτές του. Διέκοψε επανειλημμένα την αντίπαλό του με παροτρύνσεις όπως «μην τα αναμιγνύετε όλα», ή παρατηρήσεις όπως «η κυρία Λεπέν είναι πολύ πιο πειθαρχημένη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια». «Κ. Μακρόν, σταματήστε να μου κάνετε διάλεξη», ήταν η αντίδραση της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, που πάντως είχε πολύ πιο ήπιο τόνο από ό,τι στο παρελθόν, φθάνοντας στο σημείο να επαινέσει τον γάλλο πρόεδρο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Αλαζόνας» εναντίον «τρομακτικής»

Ωστόσο επέκρινε τον αντίπαλό της, που χαρακτήρισε ειρωνικά «Μότσαρτ των οικονομικών» για τον «κάκιστο οικονομικό απολογισμό του» και τον «ακόμη χειρότερο κοινωνικό απολογισμό του».

Εκείνος της πρόσαψε πως ωθεί τη Γαλλία σε «εμφύλιο πόλεμο» με την πρόταση να απαγορευθεί η ισλαμική μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Η έρευνα του Elabe έδειξε πως το 50% των τηλεθεατών θεώρησε ότι ο κ. Μακρόν όντως φάνηκε αλαζόνας, ενώ μόλις το 16% έκανε την κρίση αυτή για την κυρία Λεπέν. Η υποψήφια της άκρας δεξιάς φάνηκε επίσης να επικεντρώνεται περισσότερο σε όσα απασχολούν τους πολίτες (37%) απ’ ό,τι ο αρχηγός του κράτους (34%).

Η Μαρίν Λεπέν πιστώθηκε εξάλλου μια αξιομνημόνευτη ατάκα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει νεότερους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν κάνει αρκετά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής: «δεν είμαι κλιματοσκεπτίστρια, αλλά εσείς είσαστε λιγάκι κλιματοϋποκριτής», πέταξε.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν από «μια μεγάλη αδυναμία», εκτιμά ο Μπερνάρ Σανάν της Elabe: «εκείνος θεωρείται αλαζόνας από πάνω από τον έναν στους δύο τηλεθεατές, εκείνη τρομακτική από τους μισούς».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε