Ουκρανικό: Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Ντονμπάς

Ουκρανικό: Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Ντονμπάς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:08 Δημιουργία 08/04/22, 10:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα επικείμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα σε προάστια της πρωτεύουσας που ανακαταλήφθηκαν μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.

Καθώς η Ρωσία πολλαπλασιάζει τα πλήγματα στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το Κίεβο –όπου αναμένονται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ– διαπιστώνει την πραγματική έκταση των ζημιών στις περιοχές από όπου αποχώρησαν πρόσφατα οι δυνάμεις της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούτσα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Είκοσι έξι πτώματα ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Facebook η ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μποροντιάνκα «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα: «Τα θύματα είναι περισσότερα».

Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πλέον στόχο προτεραιότητας για τις δυνάμεις της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναγνώρισε χθες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υποστεί «μεγάλες απώλειες» στον πόλεμο, κάνοντας λόγο για «τεράστια τραγωδία» για τη Ρωσία.

Προεξοφλώντας την επίθεση ευρείας κλίμακας εκεί, οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν εκ νέου τον άμαχο πληθυσμό να φύγει.

Οι ρωσικές δυνάμεις «προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές στη Σάστια. Πλέον, η εκκένωση θα γίνεται αποκλειστικά με λεωφορεία», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι.

«Όλες οι φρικωδίες που βιώσαμε υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν. Μην καταδικάζετε σε θάνατο τους εαυτούς σας! Φύγετε! Οι επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία ευκαιρία» για την απομάκρυνση των αμάχων», ανέφερε μέσω Facebook.

Στη Ντανιέτσκ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβελ Κιριλένκο ανέφερε ότι τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν προσωρινά έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε σιδηροτροχιές.

Βομβαρδισμοί «παντού»

Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χες Πέμπτη άμαχους να φεύγουν με αυτοκίνητα, με υπόβαθρο τους κρότους εκρήξεων.

Πυρά «πέφτουν παντού. Είναι αδύνατο πλέον», συνόψισε ο σαραντάρης Ντένις, χλομός, με αποστεωμένο πρόσωπο, που δίνει την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

«Μεγάλος» αριθμός εκτοπισμένων έφθασε στη Ντνίπρο, ανέφερε χθες ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στη Ρωσία, που κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, επιβλήθηκε χθες Πέμπτη εμπάργκο στον άνθρακα από την ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι στοχοποίησαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τον οποίο παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένοι.

Η ΕΕ εισάγει το 45% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, με κόστος 4 δισεκ. ευρώ ετησίως. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία πέραν των 10 δισεκ. ευρώ, νέες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας.

Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία: το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.

«Ύβρη για την ανθρωπότητα»

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως «τα ψέματα της Ρωσίας δεν αντέχουν μπροστά στις αδιάσειστες αποδείξεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», μιλώντας για ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν «βιασμοί, βασανισμοί, εκτελέσεις» που χαρακτήρισε «ύβρη για την ανθρωπότητα».

Τα νέα τιμωρητικά μέτρα ακολούθησαν την κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων με πολιτικά, ορισμένων με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, σε περιοχές από όπου αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου. Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνείται πως οι δυνάμεις της ευθύνονται για θανάτους αμάχους και μιλά περί ουκρανικής «προβοκάτσιας».

Χθες βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), άλλο λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται και έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου, και όπου εκτιμάται πως παραμένουν παγιδευμένοι κάπου 100.000 κάτοικοι, ο νέος «δήμαρχος» που ονομάστηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε χθες πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 5.000» άμαχοι.

«Περίπου το 60 ως 70% των κτιρίων έχει καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει», πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβαστσένκο, ο οποίος ονομάστηκε «δήμαρχος» την πόλης προχθές Τετάρτη από τον Ντένις Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών της Ντανιέτσκ. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό θυμάτων.

«Υποστήριξη» και όπλα»

Καθώς ετοιμάζεται για την επίθεση στο Ντονμπάς, το Κίεβο απαιτεί βοήθεια από τους δυτικούς. Ο ουκρανός ΥΠΕΞ πήγε στις Βρυξέλλες για να αξιώσει άμεσες παραδόσεις όπλων από τους ομολόγους του στην ατλαντική συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υποσχέθηκε «σημαντική βοήθεια», κρίνοντας πως είναι «προτιμότερο» να μην «φανούμε πολύ συγκεκριμένοι για τα όπλα» που θα σταλούν στον ουκρανικό στρατό.

Στη διπλωματική πτυχή της κρίσης, δεν διαφαίνεται η παραμικρή ένδειξη προόδου. Η Ρωσία κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι η Ουκρανία πήρε πίσω τη συναίνεσή της σε ορισμένες προτάσεις που είχε κάνει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Το Κίεβο ανταπάντησε αμέσως, απαιτώντας η Μόσχα να μειώσει «τον βαθμό της εχθρότητάς της» στις συνομιλίες, ενώ ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως γίνεται «συνεργός των εγκλημάτων» που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό δικαιολογώντας τα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε