Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:43 Δημιουργία 29/03/22, 09:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ουκρανούς και τους ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», σημειώνουν οι Financial Times

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στην Τουρκία δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα: την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φέρεται να δηλητηριάστηκε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal και ερευνητικολυ ιστότοπου ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα ύποπτα για δηλητηριαση, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, στις αρχές του μήνα. Την είδηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς. Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τις πληροφορίες κάνοντας λόγο για εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν οφειλόταν σε "περιβαλλοντικούς παράγοντες" και όχι σε δηλητηρίαση.

Στο πεδίο της μάχης, προειδοποιητικες σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ήχησαν λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα στο Κίεβο και η περιφεριακή διοίκηση κάλεσε τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια

Στην Οδησσό εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ στο λιμάνι, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση, κατά την οποία χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου στην περιοχή, ενώ υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη ρωσικού drone στην ίδια περιοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τρόστιανετς κοντά στο Σούμι στην ανατολική Ουκρανία, ενώ προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από τη Χερσώνα στο νότο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτόμιρ της Ουκρανίας, που χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτούν τον ουκρανικό στρατό που υπερασπίζεται τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε νυχτερινή ενημέρωση ανέφερε ότι πάνω από 1.000 μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group αναμένεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία αναλαμβάνοντας επιχειρησιακά καθήκοντα μάχης. Μεταξύ αυτών πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται και ηγετικά στελέχη της μισθοφορικής οργάνωσης, η οποια σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, είχε εμπλακεί σε απόπειρες δολοφονίας του Προέδρου Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της πολης μεταδιδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ.

Το RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Καντίροφ να ποζάρει εν μέσω τριάντα ένοπλων ανδρών, μέσα σε έναν κλειστό χώρο, δηλώνοντας πως το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, δραματική έκκληση για εκκένωση της Μαριούπολης απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης, αναφέροντας ότι βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών». Εκπρόσωπος του δημάρχου έκανε λογο για σχεδόν 5.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, απο την εναρξη της πολιορκίας .

Αν σου άρεσε κάνε