Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη σύγκληση πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη σύγκληση πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:29 Δημιουργία 24/02/22, 08:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Να συμμετάσχουν εκτάκτως σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συγκλήθηκαν οι πρεσβευτές των 30 χωρών - μελών του NATO, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.

«Παγκόσμια» οργή κατά Πούτιν

Ελλάδα

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη Αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς.

Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε σήμερα να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «τις ισχυρότερες δυνατές» κυρώσεις.

«Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι.

«Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκίνει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις. Η στήριξή μας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι πραγματική», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε ότι «ο πόλεμος είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο».

«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook.

«Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», εκτιμώντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Γαλλία

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Ιταλία

Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη» και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Νορβηγία

Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

«Η Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.

Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

Σλοβακία

Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.

«Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι», έγραψε.

Κύπρος

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ΕΧΡΟ 2020, στο Ντουμπάι, ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να πω ότι με πολλή απογοήτευση παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί παρά σαν χώρα να καταδικάσουμε ανάλογες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο διάλογος αντί των όπλων. Παρά ταύτα παρακολουθούμε με αγωνία και εκείνο που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δηλώσεις που υποδηλούν πρόθεση περαιτέρω επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων».

«Προσπαθώ να εξεύρω τρόπους, αν είναι δυνατόν, να παρευρεθώ, ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη την πρωινή, στην αποψινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αν σου άρεσε κάνε