Στο «κόκκινο» η παγκόσμια αγωνία για ενδεχόμενη Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη

Στο «κόκκινο» η παγκόσμια αγωνία για ενδεχόμενη Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:33 Δημιουργία 15/02/22, 08:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω από την Ουκρανία, με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύει περαιτέρω τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζ. Κίρμπι στο CNN.

«Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνατότητες (...) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα το τέλος ορισμένων στρατιωτικών ελιγμών, ενώ τα χερσαία και ναυτικά γυμνάσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια εμπρηστική ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, το οποίο επικαλείται τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, η Ρωσία "θα απαντήσει", αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

"Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε", επεσήμανε ο Τσιζόφ. "Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε --στο Ντονμπάς ή όπου αλλού", πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα.

Οι «ελπίδες» στη διπλωματία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να υποχωρήσει η Ρωσία και να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ουκρανία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Συμφώνησαν ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Οι δύο ηγέτες ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Επανέλαβαν επίσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία «θα προκαλούσε μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με σημαντικές ζημίες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο».

Μπάιντεν και Τζόνσον υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας». Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον είπε ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη βορειοδυτική Αγγλία για να επιστρέψει στο Λονδίνο και σχεδιάζει να προεδρεύσει αύριο Τρίτη στη διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (την αποκαλούμενη COBR), αφού ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εξαιτίας του φόβου πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή.

«Νομίζω πως προκαλείς πολλά ερωτήματα στον λαό της Ουκρανίας εάν αποσύρεις τους διπλωμάτες σου», σημείωσε ο κ. Σάλενμπεργκ σε δηλώσεις του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke οι οποίες δημοσιεύονται στις εφημερίδες του που κυκλοφορούν σήμερα.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τόνισε πως αποφάσισε «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Αυστρίας να μείνουν στις θέσεις τους αυτή τη ρευστή περίοδο, όσο είναι ακόμη δικαιολογημένο αυτό».

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μετακινούν μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους εκτός των πρεσβειών τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, απόφαση που επέκρινε επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στη Ρωσία για συνομιλίες, ο κ. Σάλενμπεργκ σχολίασε πως «είμαστε ανοικτοί σε σοβαρές συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά επίσης στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτικά και οικονομικά κόστη εάν προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο καγκελάριος Σολτς θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση στη Μόσχα», πρόσθεσε ο αυστριακός ΥΠΕΞ, που κρίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που έχει τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία – και άρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσει επιρροή», εξήγησε.

Ο κ. Σάλενμπεργκ επέκρινε εξάλλου τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους της φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν εγγυήσεις κρατικών δανείων στην Ουκρανία ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου στα μέλη του Κογκρέσου.

Η ουκρανική οικονομία, υπό ενδημική διαφθορά και μια από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, υποφέρει από την όξυνση των εντάσεων από μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Μιλώντας τηλεφωνικά με πολλούς ανώτερους αξιωματούχους του Κογκρέσου, ο σύμβουλος ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει να εγγυηθεί δάνεια στην Ουκρανία, έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τόνισε μια πηγή που συμμετείχε στην τηλεφωνική επικοινωνία στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε χθες Κυριακή ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να επιτεθούν στην Ουκρανία ήδη "αυτήν την εβδομάδα".

Εκτός από την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ παρείχαν ήδη 650 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στο Κίεβο πέρυσι.

Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, διεμήνυσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Το πρώτο και κύριο είναι ότι η Ιαπωνία επιδιώκει σθεναρά να υπάρξει επίλυση μέσω διπλωματικού διαλόγου», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όμως εάν λάβει χώρα ρωσική εισβολή, η Ιαπωνία θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων, αντιδρώντας σε αυτό που θα συμβεί, σε συντονισμό με την G7 και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, γεγονός που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση εκλαμβάνουν ως ένδειξη πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή. Το Κρεμλίνο επιμένει να αρνείται πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε πολεμική αναμέτρηση και κατηγορεί τη Δύση πως έχει καταληφθεί από υστερία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την ώρα που το Τόκιο εκφράζει τη “βαθιά του ανησυχία” για τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα το απόγευμα, ώρα Ιαπωνίας, με τον Ζελένσκι για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία και τα μέτρα για την προστασία των Ιαπώνων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Το Τόκιο “παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Κισίντα.

“Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή, ενώ παράλληλα θα συντονιζόμαστε στενά με τις χώρες της G7 για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη με τον προσήκοντα τρόπο”, πρόσθεσε ο Κισίντα στη διάρκεια συνάντησης στελεχών της κυβέρνησης με μέλη του κυβερνώντος κόμματος PLD.

Χθες Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν “σε πολύ σύντομο διάστημα” οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν “μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία” σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι υπογράμμισε σήμερα τη στήριξη του Τόκιο “στην ακεραιότητα της κυριαρχίας και του εδάφους της Ουκρανίας”, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή των ενδεχόμενων διεθνών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νόμπουο Κίσι αναφέρθηκε στην αυξημένη ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στο νότιο τμήμα της θάλασσας Οχότσκ, που συνορεύει με το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

“Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να επιδείξουν τις ικανότητές τους να επιχειρούν στα ανατολικά και τα δυτικά, παράλληλα με τα στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού στρατού γύρω από την Ουκρανία”, εκτίμησε ο Κίσι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις είναι περίπλοκες: οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας μιας εδαφικής διαφοράς σε τέσσερα μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, που συνορεύουν με το Χοκάιντο, και τα οποία κατέλαβε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες του πολέμου και ποτέ δεν επέστρεψε στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία πρόσφατα συμφώνησε να προσφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει αναταράξεις στην παράδοση ρωσικού αερίου σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, αλλά οι ποσότητες που θα προσφέρει αναμένεται να είναι συμβολικές.

Γερμανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία "να αποσύρει τα στρατεύματά της" από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι "η καταστάση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή", την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.

"Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή". "Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση", εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε: "η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της".

Καναδάς

Ο Καναδάς θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα της χορηγήσει νέο δάνειο 500 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (347 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Είναι η πρώτη φορά που η Οτάβα ανακοινώνει πως στέλνει θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Τα είδη που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν αξία 7,8 εκατ. καναδικών δολαρίων, διευκρίνισε ο Τζάστιν Τριντό.

«Σκοπός της υποστήριξης αυτής του Καναδά και των άλλων εταίρων μας είναι να αποτραπεί η Ρωσία να συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο καναδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πάντως ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην κρίση των κομβόι εναντίον των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που συνταράσσει τη χώρα της βόρειας Αμερικής εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Καναδάς είχε ήδη χορηγήσει δάνειο 120 εκατ. καναδικών δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Δυτικές κυβερήσεις και η Μόσχα έκαναν λόγο χθες Δευτέρα περί πιθανότητας διπλωματικής λύσης για την αποτροπή του κινδύνου ρωσοουκρανικού πολέμου, με τις ΗΠΑ να σημειώνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει λάβει την «οριστική απόφαση» να διατάξει εισβολή.

Με φόντο την μεγάλη αύξηση των εντάσεων, η Ουάσινγκτον υποβάθμισε πάντως τις ελπίδες αυτές, ερίζοντας ότι η Μόσχα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα στρατιωτικά της μέσα στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 στρατιώτες εδώ κι εβδομάδες.

Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.

«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία έκρινε πιθανή σήμερα μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία και ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, τη στιγμή που ο φόβος μιας επικείμενης εισβολής φθάνει στο αποκορύφωμά του.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση με μια κλιμάκωση που εντείνεται», επισήμανε, εντούτοις, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Είναι επείγον για όλους μας να σταματήσει η κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει την Ουκρανία να έχει την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της…».

«Εάν κατά σύμπτωση, η κυριαρχία, ένα μέρος της κυριαρχίας ή της ακεραιότητας της Ουκρανίας αμφισβητηθούν από μια σημαντική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, μαζικές κυρώσεις», τόνισε.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Παρίσι συστήνει μονάχα, προς το παρόν, στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.

Αν σου άρεσε κάνε