Νέες πιέσεις στις μετοχές ασκούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna για εμβόλια και παραλλαγή Όμικρον

Νέες πιέσεις στις μετοχές ασκούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna για εμβόλια και παραλλαγή Όμικρον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:42 Δημιουργία 30/11/21, 13:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτώση κατέγραφαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ ύστερα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 1,4%, το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 3%, ενώ το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όσο ήταν κατά της Δέλτα.

«Δεν είναι καλή είδηση και έρχεται από κάποιον που περιμένει κάποιος ότι γνωρίζει», ανέφερε αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Οι αγορές αντέδρασαν ακριβώς όπως θα ανέμενε κάποιος».

Ο παγκόσμιας δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 50 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,2% και οδεύει για τον τρίτο πτωτικό του μήνα φέτος. Έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 14% το 2021, ενώ οι μετοχές αναδυόμενων αγορών έχουν χάσει σχεδόν 6%.

Η αποστροφή ρίσκου έπληξε επίσης τις αγορές συναλλάγματος, με το αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί κατά 0,3% έναντι άλλων βασικών νομισμάτων. Το ιαπωνικό νόμισμα πλησίασε σε υψηλό μηνός στα 112,95 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα πτώση 2,32 δολαρίων ή 3,2% στα 71,12 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ανησυχίες για την Όμικρον είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων --που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο-- να υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου της τελευταίας εβδομάδας στο -0,345%.

Αν σου άρεσε κάνε