Νεύρα Ερντογάν για τη βάση στην Αλεξανδρούπολη και τα Rafale

Νεύρα Ερντογάν για τη βάση στην Αλεξανδρούπολη και τα Rafale

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:57 Δημιουργία 01/11/21, 14:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια γαλλικών Rafale από πλευράς Ελλάδας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και τόνισε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα F-16.

Οπως μεταδίδει η Καθημερινή, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο της G20 στη Ρώμη -όπου συναντήθηκε με τους Τζο Μπάιντενκαι Εμανουέλ Μακρόν- και αναφερόμενος στην παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος απέναντι στον Γάλλο ομόλογό του για την πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα. «Οσο για τα Rafale μού είπε πως “εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα και του είπα “σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε “έχουν χρήματα”. Όλα είναι χρήμα! Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι, με αυτές τις εξελίξεις, εμείς να είμαστε δυνατοί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον κ. Μακρόν ήταν και η Λιβύη και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την αφρικανική χώρα στο Παρίσι, αν συμμετάσχουν σε αυτήν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. «Θέλει (σ.σ. ο κ. Μακρόν) να πραγματοποιήσει στο Παρίσι μια διάσκεψη για Λιβύη, παρόμοια με αυτή του Βερολίνου. Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα, “κάναμε ήδη αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε μερικές προσκλήσεις εδώ. Όπως για την Ελλάδα, το Ισραήλ, τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί”».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Σταμάτησε και είπε (σ.σ. ο κ. Μακρόν): “Εάν έχουμε κάνει μελέτη, θα πρέπει να ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους”. Είπα, “αυτή είναι η κατάστασή μας, αυτό δεν θα συμβεί μία φορά. Εάν πρόκειται να έρθει η Ελλάδα εδώ, δεν χρειάζεται να στείλετε ειδικό εκπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Εάν επιμένετε πολύ εδώ, ας δούμε ποιοι είναι οι ειδικοί σας εκπρόσωποι, αλλά αν θα υπάρξει Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι εδώ, δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπα.

Ως προς τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν και το ζήτημα των F-35 και των F-16, ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών μας, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας. “Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα”, είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: “Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ”. Και του είπα: “Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχετε δώσει βαρύτητα σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”».


Αν σου άρεσε κάνε