Μπάιντεν - Ερντογάν συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού βελτίωσης διμερών σχέσεων

Μπάιντεν - Ερντογάν συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού βελτίωσης διμερών σχέσεων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:06 Δημιουργία 31/10/21, 17:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων συμφώνησαν Μπάιντεν – Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, η οποία διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα», όπως σημείωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών.

Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Τουρκικές πηγές επεσήμαναν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση κράτησε 65 λεπτά και στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των F-35 αλλά και του αιτήματος της Τουρκίας να επιστραφεί το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που είχε καταβάλει η Άγκυρα για το πρόγραμμα πώλησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών, αναφέρει η ΕΡΤ.

Από αμερικανικής πλευράς, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι το τουρκικό αίτημα για τα F 16 θα πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ του έθεσε και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

«Ασφαλώς ο Τζο Μπάιντεν θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις στο μέλλον, καθώς κι ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», είπε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, νωρίτερα ενόψει της συνάντησης η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα γινόταν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή.

Αν σου άρεσε κάνε