Βρετανία: Νέο κύμα πανδημίας φέρνει η νέα μετάλλαξη... «Δέλτα plus»

Βρετανία: Νέο κύμα πανδημίας φέρνει η νέα μετάλλαξη... «Δέλτα plus»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:34 Δημιουργία 19/10/21, 11:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επείγουσα έρευνα για τη νέα παραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα», τη «Δέλτα Plus», ζήτησε κορυφαίος αξιωματούχος του FDA, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει αφήσει τη χώρα «πίσω», σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Μ. Βρετανία η οποία ήταν ίσως η πρώτη χώρα που άνοιξε την οικονομία της, αίροντας πλήρως τους περιορισμούς, τις τελευταίες ημέρες καταγράφει τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων από τα μέσα Ιουλίου, με τους εβδομαδιαίους θανάτους να παραμένουν σταθερά πάνω από 800 τον τελευταίο 1,5 μήνα -το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Η Βρετανία επίσης έχει καθυστερήσει στη χορήγηση εμβολίων στους εφήβους, εν μέσω ανησυχιών ότι ορισμένες παρενέργειες έχουν υπονομεύσει το κέρδος από τα εμβόλια, με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά. Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι δεν προσφέρθηκαν εμβόλια στα μεγαλύτερα παιδιά ωσότου άρχισε η σχολική χρονιά.

Ωστόσο η εξάπλωση της Covid-19 μεταξύ των παιδιών έως 17 ετών ενισχύεται σύμφωνα με έρευνα του Imperial College London, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής (το γνωστό πλέον R) έχει ανέλθει στο 1.18 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, άρα σε κάθε 10 παιδιά που μολύνονται ο κορωνοϊός μεταδίδεται σε άλλα 12.

Το στέλεχος Δέλτα+, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γκότλιμπ, περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Κ417Ν που είχε προκαλέσει ανησυχία όταν είχε εντοπιστεί και στην παραλλαγή Βήτα (της Νότιας Αφρικής), επειδή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

«Χρειαζόμαστε αμέσως έρευνα για να εντοπίσουμε εάν αυτή η Δέλτα+ είναι πιο μεταδοτική, και αν έχει μερική δυνατότητα παράκαμψης της ανοσίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να δούμε τα χαρακτηριστικά και αυτής και των άλλων παραλλαγών» του κορωνοϊού, πρόσθεσε.

Στα τέλη Ιουνίου ερευνητές στη Βρετανία δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρόσθετη μετάλλαξη είναι περισσότερο ανησυχητική. Γερμανική έρευνα πριν μερικές ημέρες έδειξε ότι ενώ τόσο η Δέλτα όσο και η Δέλτα+ επηρεάζουν τα κύτταρα των πνευμόνων περισσότερο από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, η Δέλτα+ δεν φαίνεται να είναι σημαντικά πιο επικίνδυνη απο τη Δέλτα.

«Αυτή τη στιγμή η Βρετανία έχει μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού από τις περισσότερες συγκρίσιμες με αυτήν χώρες, κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα θετικά τεστ αλλά και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Τζιμ Νέισμιθ, καθηγητής στην Οξφόρδη.

Πηγή: Bloomberg

Αν σου άρεσε κάνε