«Ντόμινο» Evergrande στην κινεζική αγορά ακινήτων

«Ντόμινο» Evergrande στην κινεζική αγορά ακινήτων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:39 Δημιουργία 12/10/21, 13:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αντιμέτωπη με «ντόμινο» ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η κινεζική αγορά ακινήτων στη «σκιά» της «κατάρρευσης» της γιγαντιαίας Evergrande, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η εταιρεία ακινήτων Sinic αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα δάνειο.

Η Sinic είναι η τελευταία από τις κινεζικές εταιρείες ακινήτων που αναφέρει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανακοίνωσή της έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, χθες, Δευτέρα, δύο διευθυντών μιας άλλης εταιρείας του τομέα, της Fantasia, που δυσκολεύεται επίσης να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η Sinic ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου 250 εκατ. δολαρίων (216 εκατ. ευρώ), η λήξη του οποίου είναι τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.

Η Sinic «προβλέπει ότι δεν θα διαθέτει αρκετή ρευστότητα» για να προβεί σ' αυτή την πληρωμή, ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της με σημερινή ημερομηνία.

Η εταιρεία θα πρέπει εξάλλου να αποπληρώσει ένα άλλο δάνειο 250 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο και στη συνέχεια 210 εκατ. τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η Sinic είχε βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου τον περασμένο μήνα, όταν η μετοχή της είχε χάσει 87% της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά τα προβλήματα της υπερχρεωμένης γιγάντιας εταιρείας ακινήτων Evergrande.

Η υπόθεση έκανε τον επικεφαλής της Sinic να χάσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Και η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει έκτοτε ανασταλεί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Οι δυσχέρειες αυτές φέρνουν στο φως τις ανησυχίες στην Κίνα αναφορικά με τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Αν σου άρεσε κάνε