Επείγουσα έγκριση για το χάπι κατά του κορονοϊού ζητά η Merck

Επείγουσα έγκριση για το χάπι κατά του κορονοϊού ζητά η Merck

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:58 Δημιουργία 11/10/21, 13:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Χορήγηση επείγουσας άδειας για το χάπι της κατά του κορονοϊού, αιτήθηκε η φαρμακοβιομηχανία Merck στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA).

Σε περίπτωση που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εγκρίνει την αίτηση, το χάπι της Merck, θα είναι το πρώτο χάπι για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Όλες οι άλλες θεραπείες που υποστηρίζονται από την FDA κατά της νόσου, απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση ή ένεση.

Βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής COVID-19.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19», ανέφερε από την πλευρά του ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις, μιλώντας στο Reuters.

Στη μελέτη για το εν λόγω φάρμακο, συμμετείχαν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID ήπιας ή μέτριας μορφής, οι οποίοι είχαν συμπτώματα που δεν διήρκεσαν παραπάνω από πέντε ημέρες. Σε όλους τους ασθενείς, υπήρχε τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου που συνδεόταν με την αντίδραση του οργανισμού τους στη νόσο, όπως η παχυσαρκία ή το γήρας.

Σύμφωνα με τη Merck, από τη μέχρι στιγμής αλληλουχία του ιού, φαίνεται πως το Molnupiravir είναι αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της άκρως μεταδοτικής Δέλτα, η οποία βρίσκεται πίσω από την πιο πρόσφατη έξαρση νοσηλειών και θανάτων παγκοσμίως.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία αναμένει να έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 10 εκατ. δόσεων του φαρμάκου μέχρι το τέλος του 2021.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Αν σου άρεσε κάνε