Περίπου 216.000 παιδιά θύματα κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς στη Γαλλία

Περίπου 216.000 παιδιά θύματα κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς στη Γαλλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:58 Δημιουργία 05/10/21, 19:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μια έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση στη Γαλλική καθολική εκκλησία διαπίστωσε ότι περίπου 216.000 παιδιά ήταν θύματα κακοποίησης από κληρικούς από το 1950.

Οι αποκαλύψεις στη Γαλλία είναι οι τελευταίες που συγκλόνισαν τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία μετά από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης σε όλο τον κόσμο, που συχνά αφορούσαν παιδιά, τα τελευταία 20 χρόνια.

Η κατάχρηση ήταν συστηματική, δήλωσε ο Jean-Marc Sauvé, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση.

Ο Sauvé πρόσθεσε σε μια δημόσια, διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης ότι η εκκλησία έδειχνε «βαθιά, πλήρη και ακόμη και σκληρή αδιαφορία για χρόνια», προστατεύοντας τον εαυτό της και όχι τα θύματα.

Η εκκλησία όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της κακοποίησης, αλλά επίσης δεν κατάφερε να καταγγείλει κακοποίηση και μερικές φορές εν γνώσει του έφερε παιδιά σε επαφή με αρπακτικά ζώα, είπε. Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ειδοποιηθεί για μερικές από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν, είπε ο Sauvé.

Μιλώντας αμέσως μετά τον Sauvé στην παρουσίαση της έκθεσης, ο αρχιεπίσκοπος του Reims και επικεφαλής του γαλλικού συνεδρίου επισκόπων, Éric de Moulins-Beaufort, μίλησε για ντροπή, ζήτησε συγχώρεση και υποσχέθηκε να δράσει.

Η επιτροπή ιδρύθηκε από καθολικούς επισκόπους στη Γαλλία το 2018 για να φωτίσει τις καταχρήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκκλησία σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εκκλησιών. Έχει λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκκλησία.

Ο Sauvé είπε ότι το πρόβλημα παραμένει. Πρόσθεσε ότι η εκκλησία μέχρι τη δεκαετία του 2000 έδειχνε αδιαφορία για τα θύματα και είχε μόλις αρχίσει να αλλάζει στάση το 2015-16.

Η διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η υπακοή και η ιερότητα της ιεροσύνης βοήθησε στη δημιουργία τυφλών σημείων που επέτρεψαν τη σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς, είπε ο Sauvé, προσθέτοντας ότι η εκκλησία έπρεπε να μεταρρυθμίσει τον τρόπο που προσέγγισε αυτά τα ζητήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κοινωνία.

Ο Sauvé είπε ότι η επιτροπή εντόπισε περίπου 2.700 θύματα μέσω πρόσκλησης για κατάθεση και χιλιάδες άλλα βρέθηκαν σε αρχεία.


Αν σου άρεσε κάνε